Koliko su uistinu štetni preparati sa silikonom za vašu kosu i tko bi ih apsolutno trebao izbjegavati

Nisu svi silikoni isti

by | 24 kolovoza, 2023
Jesu li silikoni štetni za kosu

Kad su u pitanju šamponi, nakon SLS-a, za sljedeće velike negativce slove silikoni. Ipak, činjenica je da su nevjerojatno popularan sastojak. Istražujemo zašto imaju lošu reputaciju i je li ona opravdana.

Što su silikoni?

Silikoni su vrsta sintetičkog polimera koji se često koristi u proizvodima za pranje i njegu kose zbog njihove sposobnosti zaglađivanja, olakšavanja raščešljavanja i dodavanja sjaja. Također su otporni na vodu, što pomaže zaštititi kosu od oštećenja uzrokovanih uređajima za toplinsko oblikovanje.

Zašto su silikoni na zlu glasu?

Postoje dvije glavne vrste silikona. Prvi su topivi u vodi, a drugi nisu. Drugim riječima, silikoni topivi u vodi mogu se isprati običnim šamponom, dok se silikoni koji nisu topivi u vodi mogu nakupljati na tjemenu i kosi što negativno djeluje na vaše vlasi.

Vaša kosa, zbog toga, s vremenom, može izgubiti sjaj, postati suha i lomljiva, a neki smatraju da silikoni mogu začepiti folikule vlasi uzrokujući pojačan gubitak kose.

Ipak, važno je napomenuti da su silikoni dozvoljeni za korištenje te se općenito smatraju sigurnima za kosu. Međutim, ovaj sastojak svakako nije pogodan za svaki tip kose.

Pročitajte: Savršeno zaglađena kosa: Najbolji keratinski tretmani za kućnu uporabu

Jesu li silikoni štetni za kosu

Tko bi trebao izbjegavati preparate sa silikonima?

Premda silikoni mogu biti vrlo korisni osobama sa suhom, neukrotivom, kovrčavom ili oštećenom kosom, neke bi ih osobe ipak trebale izbjegavati. Imate li tanku i rijetku kosu, birajte proizvode bez silikona jer mogu vašu kosu otežati i učiniti da izgleda mlohavo.

Ako imate prhut ili ste skloni bijelim pahuljicama na tjemenu, također preskočite silikone jer potencijalno mogu nadražiti vaše vlasište. Ako vaše vlasi pojačano opadaju, jednako tako biste možda mogli svoje proizvode sa silikonima staviti na pauzu.

Umjesto silikona, potražite preparate za njegu i pranje kose koji sadrže hidratantne sastojke, poput prirodnih ulja, maslaca i proteina. Ovi sastojci hidrirat će vašu kosu te prevenirati dehidraciju i oštećenja.

Pročitajte: Vaša je kosa suha i oštećena? Pronašli smo 10 šampona koji će spasiti vaše vlasi

Foto: brizmaker, iStock/Getty Images Plus