Koliko mišića možete dobiti kad vježbate mjesec dana?

Dobivanje mišića za mjesec dana vježbanja - evo kako i koliko je normalno

by | 16 srpnja, 2021
dobivanje mišića, vježbanje, mišići

Vježbanje je itekako bitno i pomaže da ojačate. Međutim, koliko je točno normalno izgraditi mišića u kratkom vremenskom razdoblju, a da bi istovremeno to bilo zdravo i da nema štetne učinke na vaše tijelo. Svjesni ste činjenice da građenje forme, gubitak kilograma i dobivanje mišića nije nešto što se događa preko noći.

Robert Brace, trener slavnih iz New Yorka za Well Good kaže da postoje ograničenja za dobivanje mišićne mase. Tijelo je osmišljeno da bude učinkovito i kada ono dosegne gornju granicu sa svojim prirodnim sposobnostima za dobivanje mišića, tada nema više razloga za stalno dobivanje mišića, posebno tijekom kratkog vremenskog razdoblja. Drugim riječima, važno je imati granicu do koje vaše tijelo može ići i koliko može izdržati. Naprezanje previše mišića može dovesti do naprezanja zglobova, ligamenata i mišića što će rezultirati ozljedama i bolovima, a to vjerujemo nitko ne želi.

Osim toga, pretjerano treniranje može dovesti do umora mišića i time znatno uvećati rizik od ozljeda. Zato je važno znati stati i uzeti pauzu kako bi se i tijelo oporavilo. Količina mišića koju možete dobiti u mjesec dana ovisi od nekoliko različitih čimbenika i razlikuje se od osobe do osobe. Ključnu ulogu igraju dob, prehrana i razina kondicije. Trener Brace ističe da fokusirani, zdravi program treninga može donijeti prosječan mjesečni prirast mišića od 0,5 do 1,5 kilograma za ženu i 1-2 kilograma za muškarce.

Pročitajte: Kako bicikliranje djeluje na mišiće i koje su njegove dobrobiti za tijelo?

Važno je s vremenom posložiti svoju rutinu pravilnom vrstom treninga. Profesionalni predlažu tijekom tjedna izvođenje dva treninga u HIIT stilu, dva treninga s fokusom na snagu i jedan cardio trening kako bi se pravilno održala i povećavala mišićna masa. Treninge snage možete primjerice odraditi koristeći utege i s time ćete povećati svoju maksimalnu snagu. Dan odmora je izrazito bitan, jednako kao i vrijeme koje provodite vježbajući, i ključan je za maksimaliziranje dobiti.

Kao što smo već i spomenuli, ključno je raditi raznolike vježbe, dodavati nove i izvoditi ih pravilno i usredotočeno jer samo tako će donijeti maksimalne rezultate. Nemojte odustati ako odmah ne vidite razliku na svom tijelu jer je nemoguće da se to dogodi odmah, a najbolje je krenuti s pretpostavkom da svakoj promjeni treba vremena, čak i više od spomenutih mjesec dana. U nastavku donosimo vježbu s kojom možete početi već danas:

 

Pročitajte: Često trenirate? Evo koji su znakovi da trebate uzeti slobodan dan

FOTO: Drazen Zigic iStock/Getty Images Plus via Getty Images