Koliko često jedete borovnice? Upravo zdjelica ovog voća dnevno može dobro utjecati na vaše zdravlje

by | 7 kolovoza, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Borovnice je najzdravije jesti svježe, što znači da je sada najbolje vrijeme za uživanje u ovom bobičastom voću. Nekoliko nedavno objavljenih studija potvrdilo je zdravstvena svojstva borovnica, ukusnog bobičastog voća, zamamne plavoljubičaste boje, kojemu je sezona upravo sad.

U usporedbi s drugim voćem borovnice imaju najveću količinu antioksidansa i ostalih fitokemikalija koje snižavaju tlak, poboljšavaju pamćenje, smanjuju upalne procese u organizmu i usporavaju starenje, odnosno čine da zdravo i prirodno starimo.

Rezultati nekoliko studija na ovu temu objedinjeni su i objavljeni u časopisu “The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences”. Pokazali su da šalica borovnica dnevno pomaže sniziti sistolički tlak, a zahvaljujući antocijaninu – flavonoidu koji borovnicama daje boju, čuva i krvne žile.

Osim toga, polifenoli u borovnicama poboljšavaju pamćenje kod starijih osoba. Iste te polifenole sadrži i grožđe.

I tu nije kraj. Redovita konzumacija borovnica ublažava upale u tijelu i time prevenira razvoj kroničnih bolesti, kako piše portal Slash Gear. Zbog toga što mijau nizak glikemijski indeks, obiluju vitaminom C i vlaknima, dobar su izbor i za dijabetičare.

Borovnice je najzdravije jesti svježe, što znači da je sada najbolje vrijeme za uživanje u ovom bobičastom voću. No, isto tako hranjive su i smrznute pa su dostupne tijekom cijele godine.

Možete ih konzumirati na bezbroj načina. Stavljati ih u pite i kolače – savršen su preljev za cheesecake, ali i od njih napraviti ukusan umak koji ide uz pečenje. Borovnice možete stavljati u smoothie, jogurt ili od njih napraviti džem.

Želite li ih sami zamrznuti, poredajte ih na pladanj koji može u zamrzivač, zamrznite pa prebacite u vrećicu. Tako ćete spriječiti da se borovnice zamrznu u “grudu”.

IZVOR: ZIVOTISTIL.RTL.HR