
Sve više mladih žena obolijeva od raka. Evo kako možete smanjiti rizik
Ponekad nam se čini da nikad prije nije bilo toliko čestih slučajeva raznih vrsta oboljenja, posebice raka kod žena. Pri tome, rak dojke je najčešć...
Borovnice je najzdravije jesti svježe, što znači da je sada najbolje vrijeme za uživanje u ovom bobičastom voću. Nekoliko nedavno objavljenih studija potvrdilo je zdravstvena svojstva borovnica, ukusnog bobičastog voća, zamamne plavoljubičaste boje, kojemu je sezona upravo sad.
U usporedbi s drugim voćem borovnice imaju najveću količinu antioksidansa i ostalih fitokemikalija koje snižavaju tlak, poboljšavaju pamćenje, smanjuju upalne procese u organizmu i usporavaju starenje, odnosno čine da zdravo i prirodno starimo.
Rezultati nekoliko studija na ovu temu objedinjeni su i objavljeni u časopisu “The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences”. Pokazali su da šalica borovnica dnevno pomaže sniziti sistolički tlak, a zahvaljujući antocijaninu – flavonoidu koji borovnicama daje boju, čuva i krvne žile.
Osim toga, polifenoli u borovnicama poboljšavaju pamćenje kod starijih osoba. Iste te polifenole sadrži i grožđe.
I tu nije kraj. Redovita konzumacija borovnica ublažava upale u tijelu i time prevenira razvoj kroničnih bolesti, kako piše portal Slash Gear. Zbog toga što mijau nizak glikemijski indeks, obiluju vitaminom C i vlaknima, dobar su izbor i za dijabetičare.
Borovnice je najzdravije jesti svježe, što znači da je sada najbolje vrijeme za uživanje u ovom bobičastom voću. No, isto tako hranjive su i smrznute pa su dostupne tijekom cijele godine.
Možete ih konzumirati na bezbroj načina. Stavljati ih u pite i kolače – savršen su preljev za cheesecake, ali i od njih napraviti ukusan umak koji ide uz pečenje. Borovnice možete stavljati u smoothie, jogurt ili od njih napraviti džem.
Želite li ih sami zamrznuti, poredajte ih na pladanj koji može u zamrzivač, zamrznite pa prebacite u vrećicu. Tako ćete spriječiti da se borovnice zamrznu u “grudu”.