Koliko često zapravo trebate mokriti u jednom danu?

by | 9 listopada, 2020

Rijetko mokrenje (jednom do dva puta dnevno) obično je znak dehidracije. S druge strane, ako vam je mokraća potpuno čista, to je vjerojatno znak da previše pijete.

Učestalost mokrenja razlikuje se ovisno o dobi, možebitnim lijekovima, što se pije i u kojim količinama te mnogim drugim čimbenicima.

Ali općenito, prosječna zdrava osoba mokrit će između tri i četiri puta dnevno, kako kaže urologinja Vannita Simma-Chiang.

Rijetko mokrite

Rijetko mokrenje (jednom do dva puta dnevno) obično je znak dehidracije.

“Ako ste dehidrirali, vaš se urin može koncentrirati, a to vas zapravo predisponira za infekcije mokraćnog sustava”, rekla je Simma-Chiang.

Najbolji način za testiranje razine hidratacije jest jednostavnim provjeravanjem boje mokraće.

“Ako vam je mokraća tamnožuta, vjerojatno ne pijete dovoljno”, kaže urologinja i savjetuje da popijete vode kad god osjetite žeđ ili osjetite da vam se grlo osušilo.

Prečesto mokrite

S druge strane, ako vam je mokraća potpuno čista, to je vjerojatno znak da previše pijete.

Naša su tijela izgrađena da održavaju homeostazu, kako objašnjava Simma-Chiang, pa ako je vaša mokraća bistra poput vode, tijelo poručuje da je dovoljno hidratizirano.

“To nije samo voda. Kava je također prirodni diuretik i stimulans mokraćnog mjehura, što može povećati hitnost mokrenja”, tvrdi Simma-Chiang.

Kako prečesto mokrenje može utjecati na svakodnevni život?

Često mokrenje nije uvijek pokazatelj zdravstvenog stanja, ali može biti frustrirajuće.

Buđenje tijekom noći može poremetiti kvalitetu sna, što dovodi do pada energije, manjka koncentracije sljedeći dan. Također može jednostavno odvući vašu pažnju tijekom dana.

Ako ne pijete puno, a i dalje imate problema s čestim mokrenjem, obratite se liječniku.

Medicinska stanja koja mogu utjecati na učestalost mokrenja

Najčešći medicinski krivac za povećanje učestalosti mokrenja je upala mokraćnog sustava, posebno kod mlađih ljudi, kako kaže Simma-Chiang. Rjeđi, ali zabrinjavajući uzroci mogu biti rak mjehura, preaktivan mokraćni mjehur, dijabetes ili bubrežni kamenci.

Diuretički lijekovi također mogu povećati hitnost i učestalost odlaska u kupaonicu. Oni se obično propisuju pacijentima koji pate od srčanožilnih bolesti, kako prenosi mindbodygreen.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Anna Shvets from Pexels