Koliko često biste trebali prati pidžamu?

Ako znamo da se donje rublje i čarape peru nakon jednog nošenja, koja je norma s pidžamama?

by | 25 travnja, 2021

I dok se sad vjerojatno svi pokušavate konkretno sjetiti koliko brzo stavite svoju pidžamu u košaru za prljavo rublje – činjenica jest ta da su nam neke stvari jasne, poput toga da čarape i donje rublje peremo nakon jednog nošenja, no često se oko drugih stvari, poput jastučnice, ručnika i pidžame, vode žustre rasprave.

Budući da se pidžama nosi samo u zatvorenom prostoru, a i ne znojite se previše (osim izuzetaka), svakodnevno pranje pidžame jednostavno je nepraktično. S druge strane, također morate uzeti u obzir koliko se vaša pidžama zaprlja iako je nosite samo od kupaonice do kreveta. Prirodna ulja tijela, znoj, odumrle stanice kože, bakterije i proizvodi za njegu tijela mogu se nakupiti u vašoj pidžami. Ako ih nastavite nositi bez pranja, to može prouzročiti probleme s kožom ili iritaciju – i početi neobično mirisati. Također, ako se znojite u snu, trebali biste ih prati češće ili svakodnevno kao odjeću koja se nosi tijekom visokih temperatura ili kao odjeću za vježbanje. No, što ako je sve “normalno”?

“Ako ih ne prolijete ponoćnom grickalicom, ne oznojite se ili ne nosite cijeli dan, pidžame se obično mogu nositi nekoliko noći zaredom prije nego što ih treba oprati”, kaže Jennie Varney, menadžerica brenda Molly Maid za Real Simple. Gwen Whiting, suosnivačica tvrtke The Laundress, tvrdi pak sljedeće:”Ako pidžamu odjenete u krevet i presvučete se ujutro, vjerojatno se možete izvući s nekoliko nošenja prije nego što se u tkanini počnu pojavljivati ​​prirodna tjelesna ulja, znoj i bakterije, što sve može dovesti do neobičnog mirisa.”

Ako ne želite prečesto koristiti perilicu za rublje, postoje načini na koje možete povećati život pidžame prije nego što ga treba oprati. Tuširanje noću, prije nošenja pidžame (umjesto ujutro) može vam pomoći povećati učestalost nošenja na dva do tri puta prije nego što ih trebate oprati. Smanjite količinu losiona za tijelo koje koristite jer će to, osim uštede, spriječiti i nakupljanje porizvoda na tkaninu.

Ako želite biti sigurni i higijenski, poslušajte smjernice stručnjaka (otprilike dva do tri dana) i tuširajte se noću kako biste produžili ciklus pranja pidžame. Ali u konačnici, koristite zdrav razum – ako ima mrlje i počinje vam se gubiti miris deterdženta i poprimati “onaj drugi”, vrijeme je za bacanje pidžame u košaru.

Foto: Igisheva Maria/Unsplash