Kolač s makom

by | 28 lipnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 50 g kokosovog brašna
  • 100 g mljevenog maka
  • 4 žlice brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 8 žumanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 7 dl mlijeka
  • 200 g margarina

Ostali sastojci:

  • 150 g ”petit beurre” keksa
  • 3 dl mlijeka
  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina

Priprema:

1. Bjelanjke umutiti s malo soli i šećera u čvrst snijeg.
2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kokos i mak pa polako promiješati.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni.

Krema:

1. U posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije. Uliti u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.

Završni postupak:

1. Biskvit premazati kremom od vanilije i poravnati.
2. Zatim ”petit beurre” kekse natapati u mlijeko i njima prekriti kremu.
3. Čokoladu pomiješati sa 50 g margarina i otopiti na pari. Potom preliti preko ”petit beurre” keksa i ostaviti da se ohladi.
4. Kada se kolač ohladi, narezati ga na kocke.

Izvor: Dobra hrana