


Sastojci:
Za biskvit:
- 8 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 50 g kokosovog brašna
- 100 g mljevenog maka
- 4 žlice brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za kremu:
- 8 žumanjaka
- 8 žlica šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 7 dl mlijeka
- 200 g margarina
Ostali sastojci:
- 150 g ”petit beurre” keksa
- 3 dl mlijeka
- 100 g čokolade
- 50 g margarina
Priprema:
1. Bjelanjke umutiti s malo soli i šećerom u čvrst snijeg.
2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kokos i mak pa polako promiješati.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni.
Krema:
1. U posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije. Uliti u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati omekšani margarin i umutiti mikserom.
Završni postupak:
1. Biskvit premazati kremom od vanilije i poravnati.
2. Zatim ”petit beurre” kekse natapati u mlijeko i njima prekriti kremu.
3. Čokoladu pomiješati sa 50 g margarina i otopiti na pari. Potom preliti preko ”petit beurre” keksa i ostaviti da se ohladi.
4. Kada se kolač ohladi, narezati ga na kocke.
Izvor: Dobra hrana



