


Sastojci:
- 5 bjelanjaka
- 125 g šećera
- 150 g mljevenih oraha
- 1,5 žlice brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
Krema:
- 5 žumanjaka
- 120 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 1 žlica gustina
- 1 vrećica vanilin šećera
- 8 dl mlijeka
- 150 g margarina
- 300 g banana
- 100 g eurokrema
- 2 šlaga
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
2. Dodati orahe, brašno i prašak za pecivo i polako promiješati.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećini na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Ohlađenu koru prerezati uzdužno napola.
Krema:
1. U posudu uliti 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije, žumanjcima, gustinom i vanilin šećerom. Uliti u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati omekšani margarin i umutiti.
4. Kremu podeijliti na dva dijela pa u jedan dio umiješati eurokrem, a u drugi sjeckane banane i promiješati.
Završni postupak:
1. Prvu koru premazati kremom od banana i poravnati. Zatim nanijeti kremu od eurokrema i preklopiti drugom korom.
2. Pripremljeni kolač premazati šlagom.
Izvor: Dobra hrana



