Kad se govori o kozjem mlijeku, ono nije samo bogato hranjivim tvarima nego je i prilično ukusno, stvara manje upala u tijelu i lako se probavlja. Sirevi od kozjeg mlijeka jako su popularni i ukusni, a koriste se u različitim jelima. Međutim, većina ljudi ne voli piti kozje mlijeko. Jeste li znali da 65 posto svjetske populacije pije kozje mlijeko? Ima jako dobar i intenzivan okus te je puno hranjivih nutrijenata poput ugljikohidrata, masnoća, kalcija, fosfata, kalija, vitamina C i D.
Kad je riječ o kravljem mlijeku, to je mlijeko koje je teško probavljivo i zato ga mnogi izbjegavaju. Također je bogato alergenima i laktozom, što može negativno utjecati na probavni i druge sustave, kako piše Pinkvillla.
Kozje mlijeko nije samo bogato hranjivim tvarima nego je i prilično ukusno te stvara manje upala u tijelu, ima manje alergena i lako se probavlja. I zbog toga je često dio različitih dijeta. Uz navedene blagodati, kozje mlijeko ima oko 30 posto više mononezasićenih masnih kiselina.
Jedan od razloga zašto ljudi manje kupuju kozje mlijeko jest i njegova cijena, puno je skuplje od kravljeg. Također, problematična je i njegova dostupnost, teže ga je pronaći u dućanima. S druge strane, kravlje mlijeko nije samo jeftino nego je i lako dostupno.
Kozje mlijeko
lako probavljivo
manje alergeno
manje upalno
visoki udio kalcija i proteina
pomaže kod smanjenja kolesterola
pomaže u poboljšanju kvalitete kože
pomaže u apsorpciji hranjivih tvari.
Kravlje mlijeko
Šalica kravljeg mlijeka sadrži oko 3,25 % mliječne masti. Ima oko 149 kalorija i oko 7,9 g masti i 4,6 g zasićenih masti. Punomasno mlijeko sjajan je izvor vitamina A i D, kalcija, proteina i ugljikohidrata.