Koje su prednosti suhog voća

by | 6 veljače, 2013

Svi smo čuli o prehrambenim prednostima suhog voća. Preporučuje se svakodnevno konzumiranje suhog voća, jer ćete na taj način ojačati vaš imunološki sustav. Međutim, mnogi od nas nisu svjesni prehrambenih vrijednosti koje suho voće pruža našem tijelu.

Istovremeno, ljudi koji često žude za slatkišima mogu zamijeniti slatkiše i čokolade suhim voćem. Ako imate dosta posla i nemate puno vremena za ručak, onda je suho voće najbolji izbor za vas. Grickanje suhog voća zadovoljit će vašu glad i pružiti vam obilje vitamina i minerala. Ovdje su neke od nutritivnih dobrobiti suhog voća.

1. Marelica

Marelica je dobar izvor vlakana, bogata je željezom, vitaminima A i C, kalijem, kao i antioksidansima. Ovo voće poboljšava krvnu sliku i dobro je za anemičare. Ona je također dobra za vaša crijeva jer pomaže ljudima koji pate od loše probave i zatvora. Dnevno konzumiranje marelica pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, popravlja oštećena tkiva, gradi jake zube i kosti, te poboljšava vid.

2. Smokva

Smokva sadrži dobru količinu vitamina poput vitamina K, B6, C, E, različitih minerala i fosfora. Smokve su bogate bakrom koji je neophodan u proizvodnji krvnih žila. Ona nas također štiti od raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija.

3. Rajčica

Sušena rajčica sadrži nula masnoća i kolesterola, što znači da nema kalorija. Rajčica sadrži antioksidanse, bogata je vitaminom C i željezom. Obilje vitamina C nalazi se u sušenoj rajčici koja pomaže u prevenciji raka, dijabetesa, bolesti srca i pluća.

4. Brusnica

Suhe brusnice su naširoko korisne za liječenje problema urinarnog trakta. One također pomažu u borbi protiv bakterijske infekcije, srčanožilnih bolesti, jačaju imunološki sustav, te imaju antikancerogena svojstva. Suhe brusnice također pomažu u borbi protiv karijesa.

5. Grožđice

Grožđice sadrže minerale poput kalcija, željeza, mangana, magnezija, bakra, fluora i cinka. Grožđice djeluju protuupalno i snižavaju kolesterol. One također štite od raka debelog crijeva i raka prostate, ali i mnogih drugih bolesti, kao što su koronarne bolesti srca, bolesti živaca, Alzheimerove bolesti i virusne ili gljivične infekcije.

Izvor: ljepota.ba