Koje su najbolje vježbe za oblikovanje struka?

Na najčešća pitanja o oblikovanju struka odgovara nam Andrea Solomun

by | 21 lipnja, 2021
vježbe za struk

Kad je riječ o oblikovanju tijela, struk je jedan od glavnih fokusa većine nas. Iz tog razloga, neka od najčešćih pitanja vezana za vježbe za ovaj dio tijela postavili smo Andrei Solomun, profesionalnoj balerini, koreografkinji i pedagoginji, voditeljici plesnog studija Andrea’s Room, kreatorici programa &Ballet i suosnivačici plesne grupe &M Dance Company.

Što nam je Andrea otkrila, doznajte u nastavku.

Koje su najbolje vježbe za oblikovanje struka i kako se izvode?

Vjerujem da kad pomislite na oblikovanje struka, instinktivno većinom u mislima imate sliku pješčanog sata. Ono što zaboravljamo svi jest to da naglasiti struk ne znači oblikovati trbuh, nego da to znači oblikovati generalnu muskulaturu gornjeg dijela tijela (leđa, ruke, prsa…), kao i nogu (posebno gluteuse) jer upravo tako ne samo da izgrađujemo optimalno, funkcionalno izbalansirano i zdravo tijelo nego dobivamo i vizualni efekt tanjeg struka. Drugo, možda i važnije, jest “vježbati jesti” nutritivno kvalitetne namirnice i imati izbalansiranu prehranu jer nema te vježbe za tanji struk koja će vam pomoći ako ne vodite brigu o “stanu” u kojem živite. U taj naš “stan” možete nalijepiti supercool boju na zidove i staviti bombastičan dizajnerski namještaj, ali ako stan nema dobre instalacije i trune iznutra – nema pomoći s estetskim zahvatima. Zdravlje jest, i mora nam uvijek biti prioritet. Sad kad sam to pojasnila – vježbe koje trebate izvoditi su vježbe za core, za bočnu trbušnu i leđnu stijenku, i svakako gornji dio leđa, ramena i ruke. To je baza. Neki od mojih prijedloga vježbi, kao i njihove mnogobrojne varijacije: Back lying bicycle crunch, Side plank hip dips, Russian twist, Side plank knee to elbow, Lat pulls, Forearm plank, Back extensions (Superman), Bent over rows.

Je li uz vježbe za struk i trbuh preporučeno raditi i vježbe za leđa, i zbog čega? Na koji način su povezane ove skupine mišića?

Apsolutno da, što sam već naglasila u prvom odgovoru. Iako sam spomenula vizualni efekt, ne bih htjela da se za njega slijepo primimo zaboravljajući važnu stvar: iako tijelo dijelimo na zone, ono nije Barbika spojena od dijelova koji ne rade zajedno. Leđa i trbuh su u uskoj korelaciji (kako jedan s drugim tako i s ostatkom tijela) i jedno bez drugog ne može raditi optimalno, što dovodi do bolova i/ili ozljeda. Znam, zvuči kao da vam govorim kako za tanji struk trebate vježbati cijelo tijelo – i odgovor je potvrdan! Jer tijelo jest povezana cjelina i jedino ga tako možemo učiniti funkcionalnim te posljedično lijepim i optimalnim svatko za sebe.

Koliko je plank djelotvoran za struk?

Plank jest djelotvoran, i to za cijelo tijelo, pod uvjetom da se izvodi ispravno. Preduvjet je raditi vježbe za jačanje corea jer bez njih plank nije funkcionalan, a time još manje koristan.

Za definiranje struka predložila bih Forearm plank twists, kao i sve varijacije Side plank vježbi (posebno one uz podizanje jedne noge).

andrea solomun

Andreini favoriti

Osim što je rekreativcima približila balet, Andrea dugi niz godina promovira cjelokupno zdravlje duha i tijela te apelira na važnost sveukupnog zdravog lifestylea. Iz tog razloga, poželjeli smo doznati i neke njezine favorite – kako u fitness segmentu tako i u prehrani.

Aerobne vježbe ili one pomoću utega, odnosno pod opterećenjem?

Kombinacija. Nema tu ili/ili. Oboje je važno za sveukupnost zdravlja. Napomena ženama zbog osteoporoze, artritisa – trening snage je must-do kako bi vam mišićna masa čuvala kosti jer sve nas čeka po tom pitanju ista sudbina.

Traka za trčanje ili vježbe oblikovanja?

Vježbe oblikovanja smatram važnijima jer uključuju rad cijelog tijela, dok je trčanje na traci često bespotrebno i stresno za već dovoljno na svima prestresirane i um i tijelo.

Oprema za trening od pamuka ili od elastina?

Kombiniram ovisno o vrsti treninga. Za jogu i mobility flow preferiram širu pamučnu odjeću koja me ne sputava. Za treninge snage, pilates, balet i trčanje preferiram usku elastičnu odjeću. Bitno da je udobna i da služi svrsi.

Vježbe u dvorani ili na otvorenom?

Dvorana za svakodnevne treninge plus trening u prirodi na otvorenom najmanje dva puta tjedno. Dok sam boravila na Baliju, češće sam trenirala vani, ali to je do klime jer sam ekstremno zimogrozna pa ne mogu trenirati vani kad je ispod -5 °C.

Brzi hod ili džoging?

Preferiram džoging, ali za prosječnog rekreativca koji se smanjeno kreće, preporučujem brzi hod, i to obavezno uzbrdo i nizbrdo.

Meso ili povrće?

Meso.

Kolač ili voće?

Raw kolač.

andrea solomun

Ovaj je članak originalno objavljen u časopisu Ljepota&zdravlje, u broju 151 (svibanj 2021.).

Foto: Viktor_Gladkov/iStock via Getty Images Plus, privatna fotografija