Koje je namirnice najbolje jesti ljeti?

Namirnice koje će pomoći vašem organizmu u vruće ljetne dane

by | 27 lipnja, 2021
ljetni jelovnik

I sami možete osjetiti kako vaše tijelo reagira na tešku i masnu hranu tijekom vrućih ljetnih dana, a osim što pruža loš osjećaj u tijelu, nije dobra ni za organizam.

Kad su temperature visoke, organizam nekako treba rashladiti, pa je logičnije da posegnemo za rashlađujućim voćem i svježim napitkom nego da se “gušimo” u teškim i masnim obrocima. Sve ljetno voće i povrće, osim što je ukusno i osvježavajuće, prava je blagodat za zdravlje, prepuno je vitamina i minerala, a prednost je to što uglavnom ima malo kalorija pa nema straha od debljanja. Ako samo jedan obrok na dan zamijenite voćem, povrćem ili voćnim napitkom, osjećat ćete se energičnije, poletnije, a još ćete istesati liniju.

Koje namirnice jesti ljeti?

Cjeloviti doručak 

Ljetno jutro započnite cjelovitim doručkom koji će vam osigurati sve potrebne nutritivne vrijednosti: na integralni kruh obogaćen raznim sjemenkama namažite svježi kravlji sir, a sve osvježite i obogatite kriškama rajčice i krastavca.

Voće

Hladne kriške lubenice i dinje idealno su slatko osvježenje za međuobrok i izležavanje u hladovini.

Ručak

Kao ručak isprobajte hladne salate koje zahtijevaju samo dobar nož i malo mašte. Matovilac, rikolu i hrskavu potočnicu operite i pomiješajte s polovicama cherry rajčica i kuhanim kukuruzom. Uz maslinovo ulje kao izvor masnoća, dodajte sjemenke suncokreta, buće i sezama, koje ste na minutu zagrijali na tavi s prstohvatom morske soli. Cijelu salatu poparite i prelijte limunovim sokom. Za one koji vole isprobati egzotične kombinacije, ova salata može se nadopuniti svježim malinama ili kockicama dinje i avokada, a da biste sve zaokružili, posipajte ribani parmezan i ljetni ručak je serviran.

Mliječno

Popodnevnu fjaku i kupanje rashladite mliječnim obrokom. Dobar izbor mogu biti zaleđene maline, kupine i borovnice koje fino hrskaju pod zubima, same ili u kombinaciji s jogurtom.

Večera

Za večeru se opustite uz tanke šnite domaćeg sira, maslina i rezanog sezonskog povrća uz čašu bevande.

Foto: Unsplash