Kod trovanja hranom ili trbušne viroze, ovo su namirnice koje vam mogu pomoći

by | 25 rujna, 2020

Svi su barem jednom imali trbušnu virozu ili su se otrovali hranom. Uslijed takvih stanja nadraženi želudac potrebno je umiriti, a organizam hidratizirati kako biste nadoknadili tekućinu izgubljenu najčešćim posljedicama mučnine – povraćanjem ili proljevom.

Neke namirnice potrebno je izbjegavati. Dijetetičarka Sheri Kasper za časopis Shape otkrila je da alkohol, jako kisela i začinjena hrana mogu dodatno iritirati želudac i da ih svakako treba izbjegavati.

Isto tako, postoje namirnice koje će vam pomoći i umiriti vašu probavu.

To su na prvom mjestu banane, riža i dvopek, namirnice koje provjereno zatvaraju.

“Najgora stvar koja se može dogoditi kod želučane viroze ili trovanja hranom je dehidracija. Iznimno je važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Juhe, smoothieji te povrće i voće bogato vodom su jako korisni”, pojašnjava stručnjakinja Jessica Spiro.

Dijetetičarka Therese Bonanni preporučuje kokosovu vodu, koja je puna kalija i dobar izvor drugih važnih nutrijenata kao što su natrij, magnezij i fosfor.

“Kokosovu vodu smatram prirodnim izvorom elektrolita bez dodanog šećera”, ističe.

Kad osjetite da se oporavljate, posegnite za jogurtom i kefirom kako biste tijelu dali dozu proteina i nadomjestili dobre bakterije u probavnom sustavu, kako savjetuje Bonanni.

Ako ste osjetljivi na laktozu, možete posegnuti za probiotičkim dodacima prehrani koji su zdravi za probavni trakt.

Također, smoothie pripremljen od sojinog mlijeka, voća i orašastog maslaca je odličan izvor proteina koji će vaš organizam jednostavno probaviti.

Pileća juha ili kuhana piletina i puretina također će odlično djelovati na uznemiren želudac i pomoći vam da vratite snagu.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Julien Pianetti / Unsplash