Knjige uz koje ćete se ovog ljeta moći potpuno opustiti

Prema izboru urednika iz Znanja

by | 25 lipnja, 2024
preporuke knjiga

Od ljubića do fantasya, donosimo top šest naslova koje ne smijete propustiti ovoga ljeta!

Stiglo nam je ljeto – visoke temperature, dugi i vrući dani, sparne večeri… Ako želite nakratko pobjeći od stvarnosti – uključite klimu ili pronađite hlad, a mi vam donosimo popis knjiga za savršeno opuštanje i ljetni bijeg.

Od klasika i ljubavnih romana preko lijepe književnosti, do povijesnih romana i fantasyja, izdavačke kuće Znanje i Vorto Palabra pripremile su naslove koji će svakoga odvesti na nezaboravno ljetno putovanje i osvježiti vam ljeto.

Knjige za ljeto

1# Za ljubitelje klasika: Kraj ljubavne priče, Graham Green

Maurice Bendrix pisac je koji u londonskoj četvrti Clapham usred Drugoga svjetskoga rata razvije poznanstvo sa Sarom Miles, lijepom ženom dosadnog državnog službenika Henryja. Maurice tvrdi da samo želi prikupiti informacije za lik državnog službenika u svom novom romanu. To je prva laž. Ono što stvarno želi jest Sarah, a Sarah pak želi strastvenog muškarca. Tako počinje niz riskantnih susreta osuđenih na propast Mauriceovim rastućim romantičnim zahtjevima i Sarinom grižnjom savjesti. Tada, kad Maurice nekim čudom preživi bombardiranje, Sarah prekine vezu – naglo, konačno i bez objašnjenja.

preporuke knjiga

2# Za ljubitelje ljubavnih romana: Knjiga neispunjenih želja, Mikki Brammer

Clover Brooks cijeli je svoj život posvetila proučavanju različitih tradicija i obreda vezanih uz umiranje i smrt. Kad njezin voljeni djed, s kojim je odrasla, umre sam dok ona putuje svijetom, Clover postaje doula, odnosno “pratiteljica umirućih” i tome se potpuno posvećuje, toliko da zanemaruje vlastiti život. No sve će se promijeniti kad posljednja želja jedne živahne starice odvede Clover na putovanje na drugi kraj zemlje, gdje će tragati za davno zaboravljenom i neostvarenom ljubavnom pričom.

preporuke knjiga

3# Za ljubitelje lijepe književnosti: Puni krug, Maggie Shipstead

Nezaboravna priča o ludo odvažnoj pilotkinji koja je odlučila isplanirati rutu svojega života, bez obzira na cijenu. Marian Graves bila je neustrašiva cijeli svoj život, od divljeg djetinjstva u planinama Montane do odvažnih ratnih misija u Spitfireu. Godine otputila se u svoju posljednju pustolovinu, puni krug – let oko svijeta. Nitko je nikad više nije vidio.

preporuke knjiga

4# Za ljubitelje bestselera: Povratak Carrie Soto, Taylor Jenkins Reid

Carrie Soto najbolja je tenisačica svih vremena. Srušila je sve rekorde i osvojila 20 Slam turnira, postavivši nove standarde u ženskom tenisu. Žrtvovala je gotovo sve kako bi postala najbolja, s ocem kao trenerom. Ali šest godina nakon umirovljenja, Carrie sjedi na tribinama US Opena 1994. i gleda kako mlada britanska igračica Nicki Chan oduzima njezin rekord. S 37 godina, Carrie donosi monumentalnu odluku vraćanja tenisu kako bi pokušala vratiti svoj rekord. Ovo je priča o cijeni i teretu slave i jednoj neumornoj heroini koja će vam prirasti srcu.

preporuke knjiga

5# Za ljubitelja fantasy priča: Bilo jednom u čarobnom ormaru, Patti Callahan

Megs Devonshire odlično idu brojevi i jednadžbe, a dobila je i stipendiju za studij na Oxfordu te sanja o tome da riješi najveće tajne fizike. Ona voli činjenice – osim jedne: njezin mlađi brat George bolestan je i uskoro će umrijeti. Pa kad njega očara nedavno objavljena knjiga Lav, Vještica i ormar, i kad zamoli sestru da sazna odakle potječe Narnija, ona tu molbu ne može odbiti. Megs uskoro ispija čaj s autorom knjige i njegovim bratom, moleći ih da joj daju odgovore. No umjesto odgovora dobiva sve više i više priča… priča o životu Jacka Lewisa, koje odnosi kući Georgeu.

preporuke knjiga

6# Za ljubitelja fantasy priča: Sva mora svijeta, G. G. Kay

Guy Gavriel Kay, autor Tigane, Sarantinskog mozaika i Lavova Al-Rassana, u knjizi Sva mora svijeta vraća se nemirnim mediteranskim prostorima i burnim renesansnim vremenima, svijetu gradova-državica, sukobljenih obitelji i ratnih prijetnji. Sva mora svijeta i prethodne Kayeve knjige Neki davni sjaj i Djeca zemlje i neba čine svojevrsnu trilogiju iako se svaka od njih može čitati zasebno i cjelina je za sebe. Autorovu jezičnu virtuoznost vjerno je dočarala prevoditeljica Petra Pugar, podarivši glas mislima likova i usudu zbivanja, pretočivši ih u riječi koje čitamo.

preporuke knjiga

Pročitajte: Rijeke i jezera uz koje možete provoditi vruće ljetne dane

Foto: Carlos Pintau, iStock/Getty Images Plus via Getty Images; PR