Knjige za trudnice i buduće mame koje će vam promijeniti pogled na majčinstvo

by | 13 svibnja, 2024
knjige za buduće mame trudnice

Majčinstvo je jedno od najviše transformirajućih iskustava koje žena može doživjeti. Vjerujemo da će se s time složiti svaka žena, a posebice svaka majka.

No put do majčinstva često je ispunjen izazovima, neizvjesnostima i preispitivanjima. I prije nego što postanete majka, znamo da vam iznad glave stoji puno upitnika kako i što – a knjige upravo u tim situacijama mogu biti pouzdani vodiči i izvori inspiracije koji će promijeniti pogled na majčinstvo.

U svakom slučaju, ove knjige tu su zato da prihvatite svoju ulogu kao majke s osjećajem sigurnosti i samopouzdanja – jer to je, na kraju krajeva, jedino i bitno. Kada ste vi dobro, i vaše dijete je dobro.

Pogledajte u nastavku koje smo knjige za buduće majke, to jest trenutačne trudnice izdvojili!

Must-read knjige za trudnice – buduće majke

Žensko tijelo, ženska mudrost: dr. Christiane Northrup

Dr. Christiane Northrup najveća je svjetska stručnjakinja za cjelovito žensko zdravlje, a njezina kultna knjiga “Žensko tijelo, ženska mudrost” pomogla je milijunima žena diljem svijeta da pronađu put do iscjeljenja. Od samog je početka svog rada neumorno tragajući za novim znanjima i spoznajama na području fizičkog i emocionalnog zdravlja žene u svakoj životnoj dobi dr. Northrup spojila ono najbolje od klasične medicine s komplementarnim terapijama, tradicionalnom kineskom medicinom te najnovijim istraživanjima, dijagnostičkim postupcima i zahvatima.

Potpuno obnovljeno i dopunjeno izdanje ove “biblije ženskog zdravlja” donosi najnovije informacije o trudnoći, porodu, seksualnosti, prehrani, hormonskoj terapiji, tretiranju fibroida, izbjegavanju histerektomije, menstrualnom ciklusu i zdravlju dojki, između ostalog.

Revidirani tekst dopunjen je podacima o novim inovativnim tretmanima i istraživanjima kako bi žene imale veći izbor i mogućnost za izlječenje s manje medicinskih intervencija.

Izdavač: Planetopija

Broj stranica: 1200

Čudesna moć hormona (dopunjeno izdanje 2018.): Sanja Toljan, dr. med.

Kad su hormoni u ravnoteži, osjećamo se vitalno i zdravo, a izgledamo dobro. No što kad to nije slučaj, kada se ne osjećamo dobro u vlastitom tijelu, kad nas nešto sprječava da uživamo u životu, a organizam zahtijeva da jedemo puno slatkog ili slanog, kad smo stalno umorni, loše spavamo i debljamo se, kad nas muče policistični jajnici, slab libido ili erekcijska disfunkcija?

Bez obzira na to koliko imate godina, ako su vaši hormoni u neravnoteži, patit će cijelo tijelo.

Izdavač: Orlando Medicus d.o.. (Školska knjiga)

Broj stranica: 238

knjige za buduće mame trudnice

Svjesno majčinstvo: Nada Bučević

Upravo trudnoća može biti savršen trenutak osobnog samorazvoja. Trudnoća nije tek fizički proces. Pravilno doživljena, doista može postati iznimno duhovno iskustvo te značiti inicijaciju budnosti i svijesti.

Ona je savršen trenutak da život počnemo promatrati “iznutra” umjesto izvana, kako ga mnogi pogrešno žive.

Izdavač: Harfa (Školska knjiga)

Broj stranica: 200

knjige za buduće mame trudnice

 

Godine prve: Zašto su važne? (11. prošireno izdanje): Milivoj Jovančević i suradnici

Knjiga “GODINE PRVE: Zašto su važne?” vodič je za roditelje i stručnjake koji rade s djecom predškolskog uzrasta. Namijenjena je upravo vama. Dok čekate sretan događaj ili dok vaše dijete spava, pronađite odgovore na pitanja koja sami sebi postavljate, a ne znate odgovor. Pripremite se za roditeljstvo i odgovoran odnos prema tjelesnom i psihičkom zdravlju svog djeteta.

Jedanaesto prošireno izdanje donosi nove informacije o cijepljenju (Program obveznog cijepljenja 2022. do 2024.), COVID-19 kod djece, ažuriranim pravima trudnica, rodilja, roditelja i djece iz sustava socialne skrbi…

Izdavač: Actus hominis

Broj stranica: 560

knjige za buduće mame trudnice

Ako ste buduća mama (ili tata :), ili možda poznajete nekoga tko će uskoro postati roditelj – ova knjiga upravo je ono što trebate. Nije slična nijednom priručniku ili vodiču na koje ste možda već naišli jer sadrži više od tisuću savjeta 600 hrvatskih mama i tata na sve teme vezane uz trudnoću, porođaj, njegu bebe, razvoj, odgoj, zdravlje, jačanje imuniteta, spavanje, dojenje, dohranu, odvikavanje od pelena i još mnogo toga drugoga!

Zagrebačka novinarka Marina Knežević Barišić, mama trogodišnje djevojčice, napisala je jedinstvenu knjigu koja vodi buduće roditelje od prvog dana kada su saznali da očekuju bebu pa sve kroz prvih nekoliko godina djetetova života, odnosno do polaska vašeg mališana u vrtić.

Kontaktirala je više stotina obitelji iz svih dijelova Hrvatske, od metropole, slavonskih sela do dalmatinskih otoka i prikupila sve najvažnije što žele podijeliti s drugima vezano uz sve teme roditeljstva. U ovoj knjizi naći ćete sve ono što doista želite i trebate znati, a što možete saznati samo iz iskustva drugih roditelja.

Izdavač: Planet Zoe

Broj stranica: 264

knjige za buduće mame trudnice

Montessori od prvoga dana: Paula Polk Lilliard, Lynn Lillard Jessen

Odgoj djeteta od rođenja do treće godine

Vrtići koji rade prema metodi Marije Montessori uživaju sve veću popularnost diljem svijeta i njihov broj svake godine sve više raste, tim više što suvremena znanstvena istraživanja potvrđuju njezina otkrića i pedagoška načela koja je razvila još početkom 20. stoljeća. Stoga je posve razumljivo da mnogi roditelji žele primijeniti metodu Montessori i prije nego što njihova djeca krenu u vrtić.

Što roditelji mogu učiniti kako bi svojoj djeci pomogli u izgrađivanju ličnosti i pozitivna stava prema sebi i drugima u prve tri godine života, razdoblju koje je presudno za njihov razvoj? Na koji način roditelji mogu u vlastitom domu primijeniti metodu Montessori od samog rođenja djeteta?

Izdavač: Stilus knjiga d.o.o.

Broj stranica: 300

knjige za buduće mame trudnice

Pročitajte: Ovo su Oprahine 4 omiljene knjige za koje kaže da su joj promijenile život 

Foto: uzhursky iStock/Getty Images Plus via Getty Images