Mijenjaju li se stavovi žena o rađanju zbog klimatskih promjena koje se događaju?

by | 14 veljače, 2022

Svjedoci smo većeg broja poplava, požara, temperaturnih minusa, a da ne govorimo o činjenici kako u vrlo skoroj budućnosti možemo očekivati i porast planetarne temperature, što uvelike dovodi do elementarnih nepogoda i klimatskih promjena. Uz to, tu je i porast razine mora te ekstremne vrućine.

Nedavno istraživanje koje je provela Modern Fertility, tvrtka za reproduktivno zdravlje, a o kojem piše Marie Claire, pokazalo je da čak 58 % žena prilagođava zasnivanje obitelji zbog zabrinutosti oko klimatskih promjena. Rezultati su pokazali da su žene posebno zabrinute za to kakav će svijet njihova djeca naslijediti, a čak trećina ispitanica kaže da zbog toga želi imati manje djece.

Čak 34 % ispitanica od više od 2.800 ispitanih Amerikanki smanjuje svoju očekivanu veličinu obitelji, a neke naglašavaju da je upravo trenutačno kriza koja se događa na planetu ubrzala njihov rok za rađanje djece. Isto tako, žene zbog ekoloških problema preispituju način na koji razvijaju svoju obitelj – više od četvrtine izjavilo je da razmišljaju o posvojenju, a ne o biološkoj djeci, a pokazala se i značajna razlika između generacije Z i milenijaca: “Generacija Z svjesnija je klimatske krize na način na koji druge generacije u istoj reproduktivnoj dobi nisu bile”, rekla je Jane Van Dis, ginekologinja i osnivačica Time’s Up Healthcare te ističe kako je jasno da žene razmišljaju o vlastitoj odgovornosti: gotovo njih 40 % reklo je da se osjeća “neodgovorno ili neetično” ako odluče rađati djecu u svijetu koji se suočava s klimatskim problemima.

Pročitajte: Pitali ste Ljiljanu: “Kako se nositi s brigom zbog klimatskih promjena?”

U ovom kontekstu govori se i o migracijama koje su rezultat globalnog zatopljenja koje se događa u stvarnom vremenu, a upravo su ispitanice iskazale zabrinutost oko toga gdje žive: jedna trećina rekla je da razmišlja o preseljenju na novo mjesto prije nego što zasnuju obitelj zbog utjecaja klimatskih promjena na mjesto gdje trenutačno borave.

Dr. Van Dis govori kako se ovdje vidi da ne postoji tolika vjernost lokaciji ili tvrtki kao što je to bilo u prethodnim generacijama.

Iako je razumijevanje stavova žena o planiraju obitelji važno, klimatske promjene ne utječu samo na stavove – planet koji se mijenja utječe na sposobnost žena da uopće imaju obitelj.

“Zbog klimatskih promjena bilježimo povećanu stopu neplodnosti, vidi se i povećana stopa komplikacija u porodu, povećana stopa prijevremenih poroda…”, zaključila je dr. Van Dis.

Foto: Pexels