Kiflice s vrhnjem

by | 26 listopada, 2013

Sastojci:

  • Oko 1 kg glatkog brašna
  • 4 dl vrhnja
  • 4 dl mlijeka
  • 2 dl ulja
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 2 praška za pecivo
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica soli
  • 2 jaja
  • 400 g sitnog sira
  • 300 g kulena
  • 50 g ketchupa
  • origano, sezam
  • 200 g mariniranih šampinjona

Priprema:

1. U dubljoj posudi pomiješati 2 dl mlakog mlijeka, suhi kvasac, šećer i žličicu brašna, pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje pomiješati polovicu brašna, prašak za pecivo, vrhnje, preostalo mlijeko, ulje, malo soli po želji i nadošao kvasac, te promiješati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od unutrašnjosti posude. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
3. Tijesto premjesiti i podijeliti na 10 kora, pa ostaviti da odstoje 20 min.
4. Posebno pripremiti nadjev: narezati kulen i marinirane šampinjone na kockice, pa ih pomiješati sa sitnim sirom i ketchupom. Dodati origano po želji i promiješati.
5. Pomoću okruglog zupčastog noža svaku koru narezati na 6 trokuta. Zatim svaki narezani dio istanjiti valjkom. Jedan kraj istanjenog tijesta zarezati nekoliko puta, a na drugi kraj staviti žličicu nadjeva, pa zamotati u kiflicu tako da završetak tijesta bude podvijen prema dolje. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još kiflica.
6. Kiflice poslagati u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajima i posuti sezamom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept