Kesten-pire torta

by | 28 siječnja, 2013

Za koru:

  • 200 g mljevenih keksa
  • 80 g margarina
  • 50 g čokolade

Za kremu od kestena:

  • 200 g kesten-pirea
  • 4 dl mlijeka
  • 1 vrećica pudinga od vanile
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica gustina
  • 1 želatina u prahu

Za kremu od vrhnja:

  • 4 dl kiselog vrhnja
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • 3 žlice meda
  • 2 žličice želatine

Kuglice s kesten-pireom:

  • 100 g napolitanki od lješnjaka
  • 80 g čokolade
  • 50 g kesten-pirea
  • 50 g margarina

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 3 žlice ulja

Priprema:

Kora:
1. Margarin i čokoladu otopiti na pari pa dodati mljevene kekse i promiješati.

Krema od kestena:
1. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. U manju posudu uliti 3 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.
3. Posebno umutiti preostalo mlijeko, gustin i puding od vanilije. Dodati u uzavrelo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
4. Zatim skloniti s vatre, dodati med i želatinu te promiješati. Na kraju dodati kesten-pire i dobro izmiješati.

Krema od vrhnja:
1. Želatinu preliti sa 8 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag, dodati kiselo vrhnje i med te mutiti dok se ne dobije ujednačena smjesa.
3. U pripremljenu kremu dodati nabubrenu želatinu i promiješati.

Kuglice s kesten-pireom:
1. Margarin i čokoladu otopiti na umjerenoj temperaturi. Dodati kesten-pire i mljevene napolitanke te dobro izmiješati.

Završni postupak:
1. Uzeti okrugao kalup za tortu pa uliti u njega smjesu za koru i ravnomjerno je rasporediti.
2. Preko kore premazati kremu od kestena pa poravnati i staviti u hladnjak da se stegne.
3. Zatim nanijeti kremu od vrhnja i opet staviti u hladnjak da se stegne.
4. Posebno pripremiti glazuru: otopiti čokoladu s malo ulja i preliti preko kreme od vrhnja.
5. Od pripremljene smjese oblikovati kuglice i ukrasiti tortu.

Izvor: Dobra hrana