


Za koru:
- 200 g mljevenih keksa
- 80 g margarina
- 50 g čokolade
Za kremu od kestena:
- 200 g kesten-pirea
- 4 dl mlijeka
- 1 vrećica pudinga od vanile
- 3 žlice meda
- 1 žlica gustina
- 1 želatina u prahu
Za kremu od vrhnja:
- 4 dl kiselog vrhnja
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 3 žlice meda
- 2 žličice želatine
Kuglice s kesten-pireom:
- 100 g napolitanki od lješnjaka
- 80 g čokolade
- 50 g kesten-pirea
- 50 g margarina
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 3 žlice ulja
Priprema:
Kora:
1. Margarin i čokoladu otopiti na pari pa dodati mljevene kekse i promiješati.
Krema od kestena:
1. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. U manju posudu uliti 3 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.
3. Posebno umutiti preostalo mlijeko, gustin i puding od vanilije. Dodati u uzavrelo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
4. Zatim skloniti s vatre, dodati med i želatinu te promiješati. Na kraju dodati kesten-pire i dobro izmiješati.
Krema od vrhnja:
1. Želatinu preliti sa 8 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag, dodati kiselo vrhnje i med te mutiti dok se ne dobije ujednačena smjesa.
3. U pripremljenu kremu dodati nabubrenu želatinu i promiješati.
Kuglice s kesten-pireom:
1. Margarin i čokoladu otopiti na umjerenoj temperaturi. Dodati kesten-pire i mljevene napolitanke te dobro izmiješati.
Završni postupak:
1. Uzeti okrugao kalup za tortu pa uliti u njega smjesu za koru i ravnomjerno je rasporediti.
2. Preko kore premazati kremu od kestena pa poravnati i staviti u hladnjak da se stegne.
3. Zatim nanijeti kremu od vrhnja i opet staviti u hladnjak da se stegne.
4. Posebno pripremiti glazuru: otopiti čokoladu s malo ulja i preliti preko kreme od vrhnja.
5. Od pripremljene smjese oblikovati kuglice i ukrasiti tortu.
Izvor: Dobra hrana



