

Za 10 osoba

Za koru:
- 300 g mljevenih keksa
- 150 g šećera u prahu
- 200 g margarina
- 4 žumanjka
- 2 dl soka od maline
Za kremu:
- 600 g svježeg sira
- 2 dl slatog vrhnja
- 150 g šećera u prahu
- 350 g malina
- 2 vrećice želatine u prahu
- 8 žlica vode
Za dekoraciju:
- 4 bjelanjaka
- 200 g šećera
Kora:
1. Mljevene kekse preliti sokom od malina i dobro izmiješati.
2. Posebno umutiti omekšani margarin, šećer u prahu i žumanjke.
3. Natopljeni keks pomiješati sa smjesom od žumanjaka pa dobro izmiješati.
Krema:
1. Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
3. Posebno umutiti svjež sir sa šećerom u prahu.
4. Pomiješati smjesu od sira sa šlagom od slatkog vrhnja, dodati želatinu i maline te polako promiješati kuhačom.
Završni postupak:
1. Pripremljenu smjesu za koru prebaciti u kalup za tortu i od nje ručno oblikovati koru.
2. Preko kore nanijeti kremu od malina, poravnati i ostaviti da se stegne.
3. Posebno ušpinati šećer s malo vode u gust sirup.
4. Bjelanjke umutiti u snijeg pa postepeno dolijevati sirup i mutiti dok se ne dobije čvrst šaum.
5. Pripremljeni šlag od bjelanjaka premazati preko torte.
Izvor: Dobra hrana



