KASNI VAM MJESEČNICA, a niste trudni?

by | 8 travnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ne izostaje menstruacija samo kod žena koje su trudne, nego postoji još niz razloga zašto se to događa. Uslijed određenih aktivnosti ili stanja, menstrualni ciklus se može poremetiti i prouzročiti neredovite cikluse ili čak potpuni izostanak krvarenja.

Ovo su šest razloga zašto je mjesečnica neredovita ili potpuno izostaje:

Rana menopauza

Prema istraživanjima, na svakih sto žena, jedna će ranije ući u menopauzu, i to prije napunjene 40. godine života. Ukoliko više nemate menstruaciju ili se pojavljuju sporadično, posjetite svojeg ginekologa.

Također, ako imate valove vrućine, znojite se noću, nepravilno spavate ili vam je rodnica jako suha, posavjetujte se s ginekologom.

Previše stresa

Stres je veliki neprijatelj ljudskog zdravlja i krivac za mnoge probleme – gubitak kose, besane noći, problematičnu kožu, promjenjivu tjelesnu težinu itd. Stres je, također, krivac i za neredovite menstrualne cikluse.

Naime, dio mozga, odgovoran za proizvodnju hormona ključnih za reprodukciju, loše reagira na stresne situacije, što dovodi do poremećaja u proizvodnji hormona. To, pak, dovodi do neredovitih menstruacija ili čak potpunog izostanka ciklusa.

Reakcija na lijekove

Postoje određene vrste lijekova koje tijelu signaliziraju da zaustavi menstruaciju. Tu se može raditi o nekim antibioticima, kontracepcijskim pilulama i antidepresivima koji narušavaju razinu hormona u tijelu. Zato je važno posavjetovati se s liječnikom o mogućim nuspojavama.

Previše vježbanja

Ovo se odnosi samo na treninge koji zahtijevaju ekstremnu izdržljivost i kondiciju, kao što su maraton ili triatlon.

Naime, tijekom vježbanja, tijelo reagira ako smatra da se troši previše energije na način da deaktivira sve funkcije za koje smatra da nisu toliko bitne, a jedna od njih je i menstruacija. Ali, čim se režim vježbanja vrati u normalu, i ciklusi će biti uredni.

Nepravilno spavanje

To može utjecati na redovitost menstrualnih ciklusa jer je dobar i pravilan san itekako važan za normalno funkcioniranje cijelog tijela. Do poremećaja s ciklusom zna doći kod žena koje su na putovanju prilikom kojeg mijenjaju vremensku zonu ili kod onih koji rade noćne smjene.

Promjena težine

Ako izgubite ili dobijete nekoliko kilograma, razloga za brigu nema. Ali, ako drastično smršavite ili se udebljate, tada može doći do izostanka menstruacije. Radi se o tome da tijelu treba određena masnoća za ovulaciju, a ako žena izgubi jako puno kilograma, te masnoće neće biti dovoljno.

U slučaju nagle prekomjerne težine, porast masnih stanica povisuje razinu estrogena koji zaustavlja proizvodnju jajašaca, a time i menstruaciju.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24sata.hr