KARCINOM MOŽE izazvati i stresna okolina oko vas

by | 14 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Udruženje za borbu protiv karcinoma u SAD-u upozorilo je da čimbenici u okolini imaju veći utjecaj na organizam od nasljednih. To se prije svega odnosi na najteže bolesti, kako upozorava epidemiolog za genetiku dr. Spencer Figelson.

Do ovog zaključka došao je nakon istraživanja koje je obuhvaćalo 44.788 osoba iz nekoliko zemalja. Predmet istraživanja bili su isključivo jednojajčani blizanci jer imaju isti genetski materijal, dok dvojajčani imaju 50 posto istih gena.

Znanstvenici su istraživali zašto se karcinom pojavio kod jednog blizanca, a kod drugog nije. Rezultati istraživanja pokazali su da samo nekoliko oblika raka imaju genetsku predispoziciju. Među njima je najznačajniji karcinom dojke, debelog crijeva i prostate. Međutim, čak i u takvim slučajevima, rijetko je da se oba blizanca razbole. Dodatna istraživanja pokazala su da je najjači “okidač” kad postoji nasljedni faktor i stresan način života. Osim svakodnevnog živciranja, u visoke faktore rizika spadaju i pušenje, nepravilna prehrana, slaba fizička aktivnost, nedovoljno sna…