Karamela torta

by | 10 rujna, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 10 bjelanjaka
  • 10 žlica šećera
  • 1 žlica brašna
  • 250 g oljuštenih badema
  • 250 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera

Za kremu:

  • 10 žumanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 200 g maslaca
  • 1 dl mlijeka
  • 4 reda čokolade

Za dekoraciju:

  • 2 vrećice šlaga
  • 150 g nasjeckanih oraha

Priprema:
Biskvit:

1. U odgovarajućoj posudi otopiti šećer vodeći računa da ne zagori, pa dodati bademe, promiješati i skloniti sa štednjaka.
2. Toplu smjesu uliti na nauljenu foliju i pričekati da se ohladi.
3. Ohlađenu smjesu razlomiti na manje komade, te je samljeti na spravici za mljevenje oraha.
4. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer muteći cijelo vrijeme.
5. U snijeg od bjelanjaka dodati vanilin šećer, brašno i samljevenu karamelu s bademima, te polako promiješati.
6. Smjesu za biskvit uliti u nauljen, brašnom posipan okrugao kalup za tortu i peći u zagrijanoj pećnici 50 minuta na 150 °C. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi te ga prerezati poprečno tri puta kako bi se dobile ukupno 4 kore.

Krema:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom i mlijekom pa kuhati na pari dok se ne zgusne, a potom ostaviti da se ohladi.
2. Maslac i otopljenu čokoladu posebno umutiti i pomiješati s ohlađenom smjesom.

Završni postupak:

1. Ohlađene kore premazati pripremljenom kremom, naslagati jednu na drugu, a ostatkom kreme premazati bočne stranice.
2. Šlag umutiti prema uputama s vrećice i ukrasiti tortu, a na bočne stranice utisnuti sjeckane orahe.

Izvor: Dobra hrana