Dermatologinja otkriva: Kako se riješiti crvenih i ljubičastih kapilara na licu

Zaustavite na vrijeme njihov nastanak

by | 17 siječnja, 2022

Ako muku mučite s pucanjem kapilarica i crvenilom na licu, suosjećamo sa svakodnevnim izazovima prikrivanja tih promjena na licu.

Riječ je o sitnim crvenim i ljubičastim trakicama koje se znaju vidjeti čak i ispod šminke, a posebno na goloj koži. Iako nije riječ o prištićima ili problemima na koži s kojima se većina muči, vjerujemo da i ovaj problem može biti frustrirajuć, zbog čega smo popričali s doc. dr. sc., specijalisticom dermatologije i venerologije u KBC Sestre milosrdnice, Ivanom Prkačin, koja nam je objasnila kako se na najučinkovitiji mogući način možemo riješiti ovog problema i postoji li prevencija za isti. Naravno, kremice i pravilna njega za lice, možete pretpostaviti – nisu dovoljni, no postoji rješenje, pa nemojte očajavati.

Što uzrokuje popucale kapilarice na licu?

Kapilare na licu, kao i u ostatku ljudskog tijela, jesu sitne krvne žile, koje se nalaze točno ispod površine kože. Pojavljuju se kao tanke crvene, plave ili ljubičaste trakice ili paučinaste linije kada se oštete. Obično se pojavljuju na nosu, bradi i obrazima te iako obično ne uzrokuju bol ili nelagodu, mogu utjecati na samopouzdanje i manjak zadovoljstva vlastitim izgledom. Popucale kapilare na licu i oko nosa mogu biti uzrokovani raznim stanjima. Najčešće je uzrok oštećenja uzrokovano suncem. Ultraljubičasto zračenje iz sunčevih zraka s vremenom “razrjeđuje” dermis kože, koji je uzrokovan degradacijom kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Kad se ovakvo stanjenje kože dogodi, krvne žile postaju malo očitije i izbijaju blizu spoja između epidermisa i dermisa.

Kakvom tipu i stanju kože će se češće događati pucanje kapilarica?

Popucale kapilare na licu mogu se razviti kod bilo koga u bilo kojoj dobi, ali neki ljudi mogu imati predispozicije za njihov razvoj. Prije svega, svatko tko se izlaže suncu bez odgovarajuće SPF zaštite izlaže se riziku od razvoja popucalih kapilara. No, i osobe s nekim kožnim bolestima, poput rozaceje, skloniji su pucanju kapilara. Dodatni čimbenici koji utječu na nastanak ovog problema jesu genetika, nagle vremenske promjene, nagle promjene tlaka, trudnoća, zapravo hormonske promjene u trudnoći, okolišne tvari koje nadražuju kožu, rosacea, konzumacija alkohola, razne ozljede glave, pretjerana uporaba preparata za čišćenje lica.

Kako ih učinkovito riješiti?

Dermatolog obično samim vizualnim pregledom može dijagnosticirati popucale kapilare na licu. Dostupan je niz mogućnosti liječenja, ali ne funkcioniraju nužno svi tipovi tretmana za svakog pojedinca, pa će svaka pojedina osoba s ovim problemom možda morati isprobati nekoliko različitih tretmana prije nego što se nađe rješenje. Postoje topikalni tretmani za popucale kapilare, ali i tretmani kod dermatologa.

Topikalni tretmani uključuju:

Retinoidi – retinoidi su derivati vitamina A za koje je znanstveno dokazano da povećavaju proizvodnju kolagena, najvažnijeg i najzastupljenijeg strukturnog proteina u stanicama kože. Višak kolagena rezultira i bržom produkcijom i rastom stanica kože, što dovodi do bržeg obnavljanja kože. Osim toga, kolagen daje volumen koži na tretiranom području. Kako koža postaje deblja, popucale kapilare postaju manje vidljive.
Kreme za popravak lica – topikalne kreme sa spojevima poput brimonidina mogu privremeno djelovati na način da smanjuju potkožne kapilare te time uzrokoju nestanak crvenila.
Peptidne kreme – peptidne kreme uzrokuju povećanje količine i kvalitete novonastalog kolagena te time pomažu u zadebljanju kože, što rezultira smanjenjem vidljivosti popucalih kapilara. Značajan pozitivan efekt na kapilare je pokazao spoj palmitol tripeptid-8, koji smanjuje broj proširenih kapilara za 30 % i veličinu proširenja za 51 %.
Vitamin K kreme – vitamin K pospješuje popravak i omogućuje ojačavanje kapilara te je poznato da smanjuje upalne procese uzrokovane teleangiektazijom i ubrzava proces ozdravljenja.
Popucale kapilare puno su dublji problem u usporedbi s pjegama ili ožiljcima. Ponekad su potrebni intenzivniji tretmani kako bi se stanje u potpunosti riješilo.

Dermatološki tretmani uključuju:

IPL terapija (svjetlosna terapija) – ovaj tip terapije koristi pulsirajuću svjetlost koja izravno prodirire kroz površinski sloj kože i sloj ispod. Time izravno razgrađuje popucale kapilare koje se nalaze u ovom kožnom sloju. Prednost tretmana je ta da se energija pulsirajućeg svjetla distribuira na veliko ciljno područje te time pokriva veće dijelove kože u jednom tretmanu.
Laserski tretmani – ovdje se koriste laseri, koji zagrijavaju oštećene kožne kapilare, u kombinaciji s pulsirajućom svjetlosti koja ih potom razgrađuje bez oštećenja okolne kože.
Skleroterapija – radi se o neinvazivnoj terapiji pri kojoj se koriste kemikalije, poput tetradecil sulfata, polidokanola i hipertonične solne otopine, koje se ubrizgavaju u kapilare te ih pritom razgrađuju. Sredstva koja se koriste pri ovoj terapiji ometaju protok krvi u tretiranim krvnim žilama, uzrokujući njihovu reapsorpciju u tijelu. Stoga ovaj tretman ne ostavlja nikakve tragove u ciljanom području.

Postoji li prevencija?

Prevencija postoji i ona uključuje nekoliko stvari koje svatko od nas može poduzeti kako bi izbjegli pojavu popucalih kapilara.
Izbjegavanje velikih vrućina – odlazak u saune i spa te vrlo visoke vanjske temperature ljeti mogu uzrokovati širenje krvnih žila i povećati vjerojatnost nastanka popucalih kapilara.
Ograničiti izlaganje suncu – korištenje zaštitnih krema, kapa, pokrova za lice i tijelo mogu pomoći u smanjenju rizika nastanka popucalih kapilara uzrokovanih sunčevim oštećenjem.
Nošenje zaštite za lice – prije svega se odnosi na zaštitu lica od ozljeda kod recimo prilikom sporta ili motociklizma.
Izbjegavanje vazodilatatora – vazodilatatori uzrokuju punjenje krvnih žila i time njihovo širenje, što može dovesti do isticanja popucalih kapilara. Uobičajeni vazodilatatori su kofein, ljuta hrana i alkohol.
Čak i umjerena konzumacija alkohola može uzrokovati crvenilo i pucanje kapilara kod osjetljivijih ljudi.

Foto: yacobchuk via Getty Images