Najljepše europske destinacije za mini proljetno putovanje

Provjerite gdje su u potpunosti ukinuta COVID-19 ograničenja i koji su uvjeti za ulazak u zemlje koja još uvijek imaju ograničenja

by | 30 ožujka, 2022

Dolaskom proljeća i smanjenjem broja oboljelih u svijetu, mnoge zemlje ukinule su potpuno svoje mjere vezano uz COVID-19 ili djelomično otvorile svoje granice uz ograničenja, a to znači da su putovanja lakša i sigurnija. Iako je još uvijek prioritet zdravlje građana, ipak je u neku ruku olakšano traženje malih ideja za poneki izlet ili putovanje, posebice za produženi vikend koji, vjerujemo, svima dobro dođe nakon dvije godine pandemije i ograničenja u putovanjima.

Pročitajte: Ideja za vikend-izlet: Pobjegnite od stresa u ovo mirno utočište uz more

Odabrali smo mali dio zgodnih mjesta kamo otići u Europi na mini putovanje već ovog proljeća:

Bled i Bohinj – Slovenija

Ograničenja putovanja povezana s bolešću COVID-19 ukinuta su u Sloveniji pa tako više ne postoji zahtjev za izdavanje potvrde o cijepljenju, oporavku ili testiranju na granici. To znači da su vrata Slovenije otvorena za turiste i druge posjetitelje, ali ipak i dalje vrijede neka sigurnosna ograničenja i pravila vezana za život poput nošenja maski, dezinfekcija ruku, držanje distance. Svakako je dobro prije nego što krenete na put provjeriti najnovije uvjete za prelazak granice, kao i stanje s pandemijom COVID-19 u toj zemlji, a više informacija možete pronaći ovdje. Za kratki izlet ili produženi vikend preporučujemo Bled kao jedno od najposjećenijih atrakcija koja nudi bezbroj sadržaja za djecu i odrasle uz prekrasnu pješačku stazu duž cijelog jezera. Osim toga, tu je i Bohinj kao mjesto idealno za ljubitelje šetnji, planinarenja i prirode!

bled

Pročitajte: Izletišta na kojima možete provesti vikend pred nama

Salzburg – Austrija

Nije novost da je Austrija jedna od država s prekrasnim gradovima koje valja posjetiti barem jednom u životu, pa osim Beča, Graza, Innsbrucka i Hallstatta tu je svima dobro poznat Salzburg. Salzburg je mjesto koje je savršeno za vas ako volite razgledavanja, kulturu, ali i istraživanje povijesti, stoga ni ne čudi činjenica da se smatra jednim od najljepših gradova u Europi. Ono što je odlično, austrijski gradovi uvijek su smješteni uz prirodu, pa tako se upravo Salzburg nalazi između nekoliko planina odličnih za poneki izlet ili planinarenje.

U javnim je prostorima u zatvorenom od 24. 3. opet obavezno nošenje FFP2 maske. To među ostalim vrijedi u sredstvima javnog prijevoza, žičarama, trgovinama, kulturnim ustanovama i sadržajima za slobodno vrijeme te u gastronomskim objektima (kada ne sjedite za stolom), smještajnim objektima. Djeca mlađa od šest godina ne moraju nositi masku, a djeca u dobi od šest do 13 godina mogu nositi platnenu masku. Svi stariji od 14 godina moraju nositi FFP2 masku. U određenim područjima sami vlasnici i organizatori mogu odlučiti hoće li zahtijevati nošenje FFP2 maske ili dokaz o cijepljenju, testiranju ili preboljenju. To vrijedi u gastronomskim objektima koji rade noću uklj. Après Ski te na događanjima u zatvorenim prostorima bez označenih sjedala na kojima sudjeluje više od 100 osoba pa je važno unaprijed se informirati o važećim mjerama. Za ulazak u zemlju vrijedi “pravilo tri mjere” – dokaz o potpunom cijepljenju, negativan rezultat ili dokaz o preboljenju, a sve informacije dostupne su ovdje.

Bologna – Italija

Bologna je grad smješten na sjeveru Italije, u regiji Emilia-Romagna, a savršeno je mjesto i spoj svega! Nudi divnu umjetničku arhitekturu, velike šetnice i trgove, povijesne zgrade, a poznata je i po gastronomiji i dobroj kuhinji. Zato ako krenete put Bologne, obavezno isprobajte njihove specijalitete poput mortadele, aceto balsamico, parmezana i poznatog vina Lambrusco. Nedaleko od Bologne nalaze se Firenca i Milano, pa možda i njih ne bi bilo loše uklopiti u cjelokupan program. Za ulazak u Italiju još uvijek je potreban dokaz o potpunom cijepljenju, negativan test ili dokaz o preboljenju bolesti COVID-19, a ovdje pronađite sve potrebne informacije.

bologna italy

Pečuh – Mađarska

Pečuh je gradić u južnoj Mađarskoj, smješten na samoj granici s Republikom Hrvatskom pa je upravo i zato idealna lokacija za poneki vikend! Osim Budimpešte koja je obavezni must-visit u ovoj zemlji, Pečuh je mjesto koje ima baš sve za sjajno turističko putovanje, kao i njegova obližnja mjesta. Uredbom Vlade Mađarske od 7. ožujka 2022. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Mađarsku cestovnim, željezničkim, riječnim ili zračnim putem, bez obzira na nacionalnost i zaštitu od bolesti COVID-19, uz pridržavanje općih uvjeta ulaska, primjerice posjedovanje valjane putne isprave, odnosno osobne iskaznice.

Köln – Njemačka

Ovaj je grad četvrti po veličini u Njemačkoj i jedan od najstarijih, a svakako vrijedan spomena i posjeta. Posebice valja spomenuti predivnu katedralu kao jednu od najvažnijih građevina u cijelom svijetu, ali i obalu rijeke Rajne koja očarava turističkim kruzerima i šetalištem, čuven most Hohenzollern i brojne druge znamenitosti. Također, obavezno probajte njihovo kölsch pivo i uživajte u bogatoj glazbenoj sceni te posjetite Muzej čokolade i degustirajte, a nemojte zaboraviti i posjetiti čuvene zoološke parkove te bezbroj zelenih površina koja ga odlikuju. Svi putnici stariji od 12 godina dužni su prilikom ulaska u SR Njemačku, neovisno o načinu dolaska i prijevoznom sredstvu predočiti sljedeće potvrde: potvrdu o potpunom cijepljenju, dokaz o preboljenju, ili negativan rezultat (PCR testa ili antigenskog testa za izravno dokazivanje koronavirusa SARS-CoV-2).

Pročitajte: Kamo za vikend na izlet? Znamo bajkovitu lokaciju u blizini Zagreba

Ako ipak tražite korak dalje, provjerite koje zemlje su još u potpunosti ukinule COVID mjere

Norveška: Norveška Vlada ukinula je sve epidemiološke smjernice mjere kontrole infekcije te život vratila u normalu. Nema ograničenja za ulazak i putovanja u Kraljevinu Norvešku.

Danska: Od 1. ožujka 2022., putnici iz EU/Schengen država, pa tako i iz Hrvatske, pri ulasku u Dansku ne moraju dokazivati COVID-status. Putnici koji u Dansku ulaze iz država koje nisu EU/Schengen trebaju dokazati da su cijepljeni, ili preboljeli COVID-19, ili se testirati na COVID-19 u roku od 24 sata po ulasku.

Irska: Irska je od 6. ožujka 2022. ukinula sva ograničenja vezana uz COVID-19 za ulazak u zemlju. To se prije svega odnosi na ukidanje obveze predočenja dokaza o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19, ili negativnog PCR testa, kao i ispunjavanja obrasca za lociranje dolaznih putnika. Iz Vlade poručuju kako je ovakav nagli korak poduzet kako bi se smanjile administrativne prepreke za dolazak većeg broja ukrajinskih izbjeglica koji se očekuju u narednim danima i tjednima. Irske službe podsjećaju kako promjene utječu samo na dolazne putnike koji ulaze u Irsku te da COVID-19 certifikati i testiranja i dalje mogu biti potrebni za odlazne putnike koji putuju u druge zemlje s još uvijek važećim mjerama ograničenja.

Sve detaljne informacije o svakoj državi prije puta možete pročitati ovdje.

Foto: Pexels, Unsplash