5 ideja za aktivni odmor na Praznik rada

Donosimo provjerene destinacije

by | 30 travnja, 2021

Ne znamo kako vi, ali mi jedva čekamo da ugrabimo priliku maknuti se iz grada kako bismo proveli vrijeme u prirodi, po mogućnosti, u akciji!

Bilo da ste tip za šumu, planinu ili more, odmicanje iz svoje svakodnevice može vam donijeti samo beneficije za psihu, a i za tijelo ako se odlučite na neku aktivnost. Mi vam u nastavku predlažemo nekoliko mjesta za odmor koja smo i sami posjetili, te ih svakako možemo preporučiti.

5 ideja za aktivni odmor

Rimska šuma – Daruvar
Ovo je svakako jedna od onih lakših staza za početnike koja u sebi krije i lijepu priču. Unutrašnjost šume je uređena obilježenim i pošljunčanim stazama i klupama za odmor. Njome trče i šeću rekreativci, prolaznici, šetači, a nekada davno je služila kao najkraći put za radnike vinogradare i vikendaše u obližnjem daruvarskom vinogorju jer položaj i uređenost same park-šume spaja središte grada i bogato vinogradarsko područje Daruvara. Također, ako ipak želite potegnuti dužu rutu, područje šume predstavlja i početak planinarskih ruta prema Petrovom vrhu, Vranjevini, Vranom Kamenu, Crnom Vrhu, Kiku, itd. Povijesni perivoji Daruvara i Rimska šuma, koja spaja grad i njegovo zelenilo s obroncima Papuka i njegovim autohtonim šumama, obiluju vrijednim biljnim vrstama koje su ujedno i zaštićene. Osim prirode, usred šume naići ćete na Julis Brum (Julijev izvor tj. izvor ljubavi), koji sa sobom nosi mit o tome da kada popiješ vode s Julis Bruma da ćeš se zaljubiti.

Zeleni vir i Vražji prolaz
Nešto popularnija opcija koja se ubraja pod najljepše prirodne fenomene Gorskog kotara i Hrvatske je upravo Vražji prolaz, a špilja i izvor Zeleni vir pokraj kojeg se nalazi impresivni slap potoka Curka sigurno će vas impresionirati. Pozitivna je vijest da je dužina ove staze vremenski oko dva i pol sata i idealna je i za početnike.

Jahanje na obroncima Papuka
Može li bolje od ovoga? Ako želite na posve drukčiji način istražiti zaboravljeni biser – Slavoniju, jahanje na Papuku je doista odličan izbor. Iskusni jahači se mogu bezbrižno upustiti u avanturu daljinskog i terenskog jahanja po brdovitim stazama Papuka uz pratnju članova jahačkog kluba “Hrvatski sokol”. Primaju se grupe od najviše sedam ljudi, a postoji mogućnost smještaja i vlastitog konja. Za informacije možete zvati 091/ 3440-007.

Kudin most na rijeci Krupi
U blizini Obrovca, na sat vremena vožnje od Zadra, nalazi se raj za šetače, planinare, trekere i zaljubljenike u prirodu koji izgleda kao s najljepše razglednice. Podno južnih padina Velebita teče rijeka Zrmanja, u koju se ulijeva Krupa, bistra planinska rijeka koja se provlači kroz kanjon I još uvijek je nisu otkrili turisti zbog čega vam je ovo i prava prilika da je istražite. Krupa ima 19 slapova koji spadaju u najljepše u Hrvatskoj. Najpoznatiji je Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara. Prema legendi, most je nastao iz ljubavi. Mladić kojemu most duguje ime izgradio ga je od sedre kako bi prešao preko rijeke i stigao do dvoje drage. Izgrađen je krajem 18. i početkom 19. stoljeća i danas se ubraja u zaštićeni spomenik kulture.

Bicikliranje u parku prirode Žumberak
Za one avanturiste u kondiciji, ovo je svakako ruta koju predlažemo. Bicikliranje je idealan način za upoznavanje ovako prostranog parka – zdravo je, doseg je znatno veći nego hodanjem, parkirno mjesto za bicikl je – svugdje, vidik je 360°, nemate auspuh pa ne zagađujete zrak, u neposrednome ste kontaktu sa zvukovima, mirisima, šumskim povjetarcem i vizurama okolne prirode. Postoji 11 različitih ruta, a prije puta obavezno provjerite ispravnost svog bicikla ili u okolici iznajmite električni.

Foto: Unsplash