Top tri proljetne planinarske destinacije u Hrvatskoj

Hrvatsko planinarsko društvo "Runolist" dalo nam je prijedloge kamo na izlet ovog proljeća

by | 14 svibnja, 2022
planinarenje proljeće

Proljeće ima svojih mnogobrojnih čari! Jedno od njih su duži i sunčaniji dani u kojima možete uživati i maksimalno ih iskoristiti. Upravo je odlazak u prirodu savršen način da to napravite i da na najbolji mogući način uživate u blagodatima svježeg zraka. Ipak, još savršeniji način je kad birate izlete u sklopu planinarskog društva jer time upoznajete puno različitih ljudi koje inače ne biste imali prilike sresti, a iz svega toga mogu se razviti divna prijateljstva i poznanstva. Cijeli proces, od prijave na izlet, planiranja, upoznavanja, čekanja da dođe taj veliki dan kada krećete doista je poseban. I ostaje uspomena koja traje zauvijek.

Sve to, i puno više, možete iskusiti s Hrvatskim planinarskim društvom ‘Runolist‘ koji su nam dali odlične preporuke kamo već ovog proljeća na izlete. Uz njih ćete zavoljeti planinarenje te iskusiti sve čari prirode na jedan, sasvim poseban i drukčiji način!

Top tri proljetne planinske destinacije u Hrvatskoj

Poštak 22. 5.

Iznimno zanimljiva lokacija zbog svojih prostranih travnatih površina, ponešto šume i krša. Iako je vrh smješten na konkretnih 1425 metara nadmorske visine, dosta je lako doći do njega. Osim što se s vrha pruža pogled od 360 stupnjeva na Južni Velebit, livade oko Guteština vrha, Osječicu i Dinaru, zanimljiv je i po svojim neobičnim kamenim skulpturama. Nastale su prirodno, odnosno ekološkom erozijom, a najzanimljivija među njima je “Svemirac”, koji je jako popularan za fotkanje.

Izlet će se održati dana 22. svibnja 2022. godine (nedjelja), polazak u 06:00 (okupljanje u 05:45) s istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski, Trnjanska cesta. Povratak u Zagreb planiran oko 20:00.

Nakon polaska iz Zagreba kreće se  prema mjestu Otrić. Nakon dolaska kreće se usponom na vrh Poštaka rutom parking željezničke postaje Zrmanja u Otriću – burobran – galerija kamenih skulptura – vrh Poštak (1425 m), te natrag.

Lička Plješivica je izdvojeni planinski lanac u dužini 100 km (najduži poslije Velebita). Pruža se u smjeru sjeverozapad-jugoistok od Plitvičkih jezera do Zrmanje i dijeli Liku od Pounja. Većina njene površine prekrivena je gustom šumom. Najznačajniji vrhovi Ličke Plješivice nalaze se na početku i kraju planinskog lanca: Ozeblin 1657 m, Gola Plješivica 1646 m, Kremen 1591 m i Poštak 1425 m.

Poštak (1425 m) po nekim izvorima ime je dobio u vrijeme kada se u podnožju planine razmjenjivala pošta na granici između Austro – Ugarske i Turske (drugo ime koje se susreće u starim kartama je Kečina kosa). Poštak se izdiže iznad rijeke Zrmanje s prepoznatljivom strmo odsječenom padinom ispod vrha. Nalazi se na tromeđi između Like, Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Planinarski je vrlo zanimljiv, pa je iz tog razloga često odredište mnogih planinara. Zanimljiv je zbog svojih širokih vidika neometanih u svim smjerovima. Posebno privlači pažnju sa svojim neobičnim samostojećim kamenim figurama raznih oblika na zapadnom dijelu travnate padine podno vrha, na oko 1200 m nadmorske visine. Tu se posebno ističe kamena skulptura – kod planinara poznata kao gljiva ili “Glava svemirca – Marsovca”. Geolozi objašnjavaju njegov postanak eolskom erozijom, tvrdeći da je bura izbrusila kamen noseći oštra zrnca dolomitnog pijeska, a ostali su samo tvrđi dijelovi. Poštak je gotovo u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja. Poštak je lijep razgledan vrh s tri krševite glavice. Najviša točka je mala zaravan. Vrh je kontrolna točka HPO obilaznice.

hpd runolist

Dinara, Svilaja i NP Krka 28.-30. 5.

Dinara (Sinjal) je najviši hrvatski vrh, a vodičima Hrvatskog planinarskog društva Runolist želja je omogućiti ga i onima s nešto slabijom kondicijom. Cijeli izlet završava trećeg dana u poznatom i predivnom Nacionalnom parku Krka.

Izlet će se održati dana 28. – 30. svibnja 2022. godine (subota-ponedjeljak), polazak u 06:00 (okupljanje u 05:45) s parkirališta kod Arene Zagreb. Povratak u Zagreb planiran je u ponedjeljak oko  19:00/20:00. 

Dinara s vrhom Sinjal (1831 m/nv) najviša je hrvatska planina. Iako nije najviša planina Dinarskog gorja, Dinara je postala simbolom najvećeg planinskog lanca na Balkanskom poluotoku i dala mu svoje ime. Pretpostavlja se da je ime dobila po ilirskom plemenu Dindara, koje je živjelo s istočne strane planine. Vrh Sinjal je inače dobio ime po geodetskoj oznaci na vrhu (signal). Dinara je još uvijek poprilično divlja planina u kojoj se može sresti raznorazne životinje poput: vuka, lisice, čaglja, lasice, kune, medvjeda, risa, divljeg vepra, divokoze, srne. A u letu može se vidjeti tetrijebe, jarebice, orlove i sokole.

Svilaja je planina u Zagori, usporedna s višim sjevernijim lancem Dinara-Troglav. Pruža se smjerom sjeverozapad-jugoistok između Sinjskoga i Petrovog polja u dužini oko 30 km.

hpd runolist

Kalnik 5. 6.

Početkom lipnja ekipa Runolista planira izlet u  susjednu županiju na Kalnik. Vranilac je najviši vrh, a poznat je i impozantan zid popularno nazvan Sedam zuba koji strši od vrha prema sjeveroistoku.
Plan za ovaj izlet još nije definiran, ali zato svakako pratite njihove službene stranice!
Foto i izvor: HPD Runolist
Foto: Unsplash