Kako znati jesmo li doista prihvatili i počeli prebolijevati tešku životnu situaciju?

by | 29 siječnja, 2021
prebolijevanje

Teški životni periodi neizbježan su dio našeg puta. Bilo da se radi o nenadanom otkazu, prekidu ljubavne veze ili razilaženju s prijateljima ili nekom drugom gubitku, proces prebolijevanja nije lak.

John Kim, licencirani psihoterapeut i autor poznatih knjiga “Single on Purpose” i “I used to be a miserable f*ck“, tvrdi kako je najveća pogreška kod procesa prebolijevanja nesvjesno neprihvaćanje. Takvo neprihvaćanje najčešće dolazi u formi laganja sebi samima ili bliskim ljudima te uvjeravanja da smo dobro u trenucima kada nismo. No sve što se dogodilo u odnosu ili situaciji koju pokušavate ostaviti iza sebe, bili to loši ili lijepi dijelovi, dio su vas koji ne trebate odbacivati. Ignoriranjem i odbacivanjem, kako govori Kim, bolnu situaciju činimo još gorom te joj dopuštamo da buja unutar nas. (Pročitajte: Kako znati je li odluka o prekidu veze bila ispravna, prema riječima stručnjaka)

“Prihvaćanje je početak zacjeljivanja rane. Ako nešto ne prihvatimo, ono nastavlja rasti u nama poput virusa. Možda ćemo to uspjeti zakopati na kratko i zavarati se, no s vremenom će se ta bol vratiti”, naglašava Kim za Psychology Today. Prihvaćanje može doći u mnogim oblicima. Nekad je prihvaćanje opraštanje drugima, nekad je prihvaćanje opraštanje samima sebi. Nekad trebamo prihvatiti krivnju, nekad činjenicu da je odnos bio toksičan, a nekad da nas je cijela situacija uzdrmala više nego što mislimo.

Prihvaćanjem istine, kakva god ona bila, dopuštamo si nastaviti dalje te se provući kroz sve ono što slijedi, a često slijedi puno toga. No ono što ne smijete zaboraviti jest da je zacjeljivanje i nastavljanje jedan proces koji ne možemo ubrzati. Početak tog procesa uvijek je prihvaćanje istine. Nekome će prihvaćanje donijeti sreću, osjećaj slobode i lakoće, dok će drugome donijeti težinu i tugu. Koju god emociju pronađete nakon prihvaćanja istine, prihvatite je i dopustite si osjetiti je.

S vremenom će sve postati lakše. “Dopustili ste si pogledati u ono što vas je slomilo te preuzeti odgovornost za svoje postupke. Izvucite lekcije iz svega toga te ih primijenite u daljnjem životu. Zapamtite da ste zbog toga postali bolja verzija sebe te da ste, unatoč svoj boli, naučili puno toga o životu, ljubavi te onom najbitnijem – sebi samima”, rekao je Kim te podsjetio da je prihvaćanje jedini pravi put.

Foto: Felicia Buitenwerf/Unsplash