KAKO USPJEŠNO spriječiti trovanje hranom

by | 30 kolovoza, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Trovanje hranom je često u ovim vrućim danima. Iako ne mora nužno biti opasno po život, ipak se radi o prilično neugodnoj situaciji koju bi svakako trebalo spriječiti.

Ljudi zaraženi organizmima koji se prenose hranom mogu biti bez simptoma ili mogu imati simptome u rasponu od blage crijevne nelagode do teške dehidracije i krvave stolice i proljeva.

Donosimo vam par savjeta kako možete spriječiti da dođe do trovanja hranom:

  • – ako imate proljev ili povraćate, nemojte pripremati hranu za druge
  • – dobro operite ruke sapunom nakon diranja kućnih ljubimcima ili čišćenja iza njih
  • – izbjegavajte nekuhanu, mariniranu hranu i sirovo meso, ribu ili jaja
  • – izbjegavajte sirovo (nepasterizirano) mlijeko ili hranu u kojoj ima sirovog mlijeka
  • – majčino mlijeko je najsigurnija hrana za bebe. Dojenje sprječava mnoge bolesti uzrokovane hranom i druge zdravstvene probleme
  • – nemojte davati med djeci mlađoj od godinu dana
  • – nemojte jesti hranu koja izgleda ili miriše pokvareno, ili bilo koju hranu iz ispupčenih limenki ili popucanih staklenki
  • – nemojte jesti pripremljenu hranu koja je bila izvan hladnjaka duže od dva sata
  • – nemojte odleđivati smrznuto meso na sobnoj temperaturi. Neka se meso postupno odledi u hladnjaku ili ga brzo otopite u mikrovalnoj pećnici i odmah pripremite
  • – pažljivo odaberite i pripremite ribu i školjke kako biste osigurali kvalitetu i svježinu
  • – prije jela temeljito operite sirovo voće i povrće
  • – provjerite datum isteka svih namirnica
  • – uvijek operite ruke prije pripreme hrane; posuđe perite vrućom vodom i deterdžentom nakon što ga upotrijebite za pripremu mesa ili ribe.
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR