

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Trovanje hranom je često u ovim vrućim danima. Iako ne mora nužno biti opasno po život, ipak se radi o prilično neugodnoj situaciji koju bi svakako trebalo spriječiti.
Ljudi zaraženi organizmima koji se prenose hranom mogu biti bez simptoma ili mogu imati simptome u rasponu od blage crijevne nelagode do teške dehidracije i krvave stolice i proljeva.
Donosimo vam par savjeta kako možete spriječiti da dođe do trovanja hranom:
- – ako imate proljev ili povraćate, nemojte pripremati hranu za druge
- – dobro operite ruke sapunom nakon diranja kućnih ljubimcima ili čišćenja iza njih
- – izbjegavajte nekuhanu, mariniranu hranu i sirovo meso, ribu ili jaja
- – izbjegavajte sirovo (nepasterizirano) mlijeko ili hranu u kojoj ima sirovog mlijeka
- – majčino mlijeko je najsigurnija hrana za bebe. Dojenje sprječava mnoge bolesti uzrokovane hranom i druge zdravstvene probleme
- – nemojte davati med djeci mlađoj od godinu dana
- – nemojte jesti hranu koja izgleda ili miriše pokvareno, ili bilo koju hranu iz ispupčenih limenki ili popucanih staklenki
- – nemojte jesti pripremljenu hranu koja je bila izvan hladnjaka duže od dva sata
- – nemojte odleđivati smrznuto meso na sobnoj temperaturi. Neka se meso postupno odledi u hladnjaku ili ga brzo otopite u mikrovalnoj pećnici i odmah pripremite
- – pažljivo odaberite i pripremite ribu i školjke kako biste osigurali kvalitetu i svježinu
- – prije jela temeljito operite sirovo voće i povrće
- – provjerite datum isteka svih namirnica
- – uvijek operite ruke prije pripreme hrane; posuđe perite vrućom vodom i deterdžentom nakon što ga upotrijebite za pripremu mesa ili ribe.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR



