Kako ukloniti sredstvo za samotamnjenje s odjeće?

by | 20 svibnja, 2024
kako-ukloniti-sredstvo-za-samotamnjanje-s-odjece

Sredstva za samotamnjenje popularna su opcija za postizanje preplanulog tena bez izlaganja štetnim UV zrakama. Ali kako ta sredstva ukloniti s odjeće? 

Jedna od najčešćih nevolja s ovim proizvodima jest to što izrazito lako mogu doći u doticaj s odjećom. No, bez obzira na to jeste li nespretno nanijeli sredstvo ili ga slučajno obrisali o odjeću, važno je znati kako učinkovito ukloniti te mrlje.

Prvo i najbitnije – kad primijetite mrlju od sredstva za samotamnjenje na odjeći, važno je reagirati što je brže moguće. Svježe mrlje puno je lakše ukloniti od onih koje su se već osušile i upile u tkaninu.

Prije nego što započnete proces pranja, uklonite što je moguće više sredstva za samotamnjenje s odjeće. Koristite papirnati ubrus ili čist komad tkanine i nježno tapkajte mrlju kako biste uklonili višak proizvoda. Pazite da ne trljate mrlju jer to može otežati uklanjanje.

Popularni sastojak za tamnjenje, dihidroksiaceton (DHA), nije ono što uzrokuje mrlje, kako kaže Mary Gagliardi, stručnjakinja poznata i kao Dr. Laundry. Ono što uzrokuje mrlje jesu drugi sastojci u kombinaciji s uljima u formuli ili bilo koja bojila koja se koriste za davanje boje proizvodu.

kako-ukloniti-sredstvo-za-samotamnjanje-s-odjece

Kako ukloniti sredstvo za samotamnjanje s odjeće?

Prije nego što počnete s bilo kakvim tretmanom, uvijek provjerite etiketu na odjeći. Neki materijali zahtijevaju posebnu njegu i mogu biti osjetljivi na određene kemikalije.

Napravite otopinu za predpranje koja će vam pomoći u razbijanju mrlje tako da u zdjelu s toplom vodom dodate malo blagog deterdženta ili tekućeg sapuna za suđe. Ova otopina pomoći će omekšati mrlju i olakšati njezino uklanjanje.

Za početak, krenite s četkanjem svih suvišnih ostataka s mrlje koja se nalazi na površini tkanine. Nakon četkanja, isperite mrlju toplom vodom. Topla voda pomoći će omekšati mrlju i olakšati njezino daljnje uklanjanje.

Umočite mrlju u otopinu za predpranje i ostavite je da stoji oko 30 minuta. Nakon toga kreće proces pranja.

Jako je bitno da koristite kvalitetan deterdžent za pranje rublja koji je namijenjen za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Također možete dodati malo sode bikarbone u pranje, što će pojačati učinkovitost deterdženta. Ali još bitnije je to da temperatura vode bude topla jer većina mrlja od sredstva za samotamnjenje bolje se uklanja u toploj vodi.

Kad je riječ o bijelom rublju, njega odmah možete namočiti u vodi s deterdžentom i šalicom izbjeljivača – to će pomoći u izbjeljivanju i uklanjanju tvrdokornih mrlja od sredstva za samotamnjenje.

Tips&tricks

Ako nakon pranja mrlja nije potpuno nestala, izbjegavajte sušenje odjeće u sušilici jer toplina iz sušilice može postaviti mrlju i učiniti je trajnom. Umjesto toga, osušite odjeću na zraku.

Također, ponekad će biti potrebno ponoviti cijeli proces nekoliko puta prije nego što mrlja potpuno nestane pa zato budite strpljivi.

Kako biste izbjegli mrlje u budućnosti, pazite na pravilan nanos sredstva za samotamnjenje te gledajte na to da proizvod bude potpuno suh prije nego što obučete odjeću. Također, birajte tamniju ili stariju odjeću prilikom nanošenja sredstva.

Pročitajte: Kako pravilno i učinkovito prati bijelu odjeću 

Foto: Edward Berthelot / Stringer, Edward Berthelot / Stringer, Christian Vierig / Stringer sve via Getty Images Entertainment