Kako pravilno i učinkovito prati bijelu odjeću

by | 19 svibnja, 2024
street style milano

Bijela je odjeća sinonim za čistoću i svježinu, ali održavanje toga da bijelo bude bijelo može biti izazov. Zato donosimo najvažnije savjete kako pravilno prati bijelu odjeću.

Nakon što smo vam donijeli kratki vodič za pravilno pranje bijelih tenisica, vrijeme je da se pozabavimo i bijelom odjećom. Pravilno pranje bijele odjeće ne samo da pomaže u očuvanju njezine boje već i produljuje vijek njezina trajanja. Iako sve ima svoj rok i čini se da je ovu vrstu odjeće teže prati negoli tamnu i svijetlu, ipak postoje trikovi i savjeti uz koje i bijela odjeća može trajati.

Kako prati bijelu odjeću

Priprema odjeće za pranje

Razvrstavanje

Prvi korak u pranju bijele odjeće onaj je logičan, no vrijedi ga ponoviti za svaki slučaj – pravilno razvrstavanje. Odvojite bijelu odjeću od obojene da biste spriječili prebojavanje. Također, preporučljivo je razvrstati odjeću po vrsti tkanine i stupnju zaprljanosti, ali je ipak najbitnije da bijelu odjeću razdvojite od šarene i tamne.

Pregledajte mrlje po odjeći

Prije nego što stavite bijelu odjeću u perilicu za pranje, pregledajte je zbog eventualnih mrlja. Posebno obratite pozornost na područja poput ovratnika, pazuha i manžeta. Ako ima mrlja, tada upotrijebite sredstvo za uklanjanje mrlja ili blagi sapun koji ćete utrljati na mrlju prije pranja.

Pazite na odabir deterdženta

Izaberite deterdžent koji je specijalno formuliran za bijelu odjeću. Deterdženti s dodatkom izbjeljivača na bazi kisika mogu pomoći u održavanju bjeline, ali izbjegavajte prečestu uporabu izbjeljivača s klorom jer može oslabiti tkaninu.

bijeli styling

Temperatura vode

Bijela odjeća obično se pere na višim temperaturama jer to pomaže u uklanjanju mrlja i bakterija. Međutim, uvijek provjerite etiketu na odjeći za preporučenu temperaturu pranja kako biste izbjegli oštećenje delikatnih tkanina.

Punjenje perilice

Nemojte prepuniti perilicu za pranje – previše odjeće u bubnju može spriječiti temeljito pranje i ispiranje, što može rezultirati sivom nijansom bijele odjeće. Optimalno je bubanj napuniti do dvije trećine kapaciteta.

Koristite sodu bikarbonu

Dodavanje pola šalice sode bikarbone u pranje može pomoći u održavanju bjeline i neutraliziranju neugodnih mirisa. Također, ako se vaš odjevni predmet osušio prije ili nakon predtretmana, stručnjaci preporučuju korištenje octa za vlaženje područja prije pranja.

Sušenje odjeće na zraku

Ako je moguće, sušite bijelu odjeću na otvorenom jer sunčeva svjetlost prirodno izbjeljuje i osvježava tkanine.

bijeli styling

Kako ukloniti mrlje s bijele odjeće?

Uklanjanje mrlja s bijele odjeće može biti izazov, ali uz pravilan pristup i korištenje odgovarajućih sredstava, bijela odjeća može ostati čista i besprijekorna. Evo nekoliko učinkovitih metoda za uklanjanje različitih vrsta mrlja s bijele odjeće.

Brzo uklonite mrlju

Što prije reagirate na mrlju, veće su šanse za njezino uspješno uklanjanje. Odmah isperite mrlju hladnom vodom kako biste spriječili njezino upijanje u tkaninu.

Nježno tretiranje mrlje

Nježno trljajte mrlju te izbjegavajte previše snažno trljanje koje može oštetiti tkaninu.

Kako tretirati različite vrste mrlja?

Mrlje od trave

Pomiješajte jednaku količinu bijelog octa i vode. Natopite krpu u otopinu i nježno trljajte mrlju. Isperite hladnom vodom i operite kao i obično.

Mrlje od kave ili čaja

Isperite mrlju hladnom vodom odmah nakon što se dogodi. Napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je na mrlju i pustite da djeluje 10-15 minuta. Isperite toplom vodom i operite odjeću.

Mrlje od crvenog vina

Posipajte po mrlji sol odmah kako bi upila tekućinu. Nakon nekoliko minuta, isperite sol hladnom vodom. Namočite mrlju u mješavini hladne vode i deterdženta za pranje posuđa, a zatim operite kao i obično.

Mrlje od masnoće

Posipajte na mrlju dječji puder ili kukuruzni škrob kako bi upili masnoću. Nakon nekoliko minuta, nježno četkajte puder. Nanesite malo deterdženta za posuđe ravno na mrlju, utrljajte i isperite toplom vodom.

Kod mrlja od masnoće, možete protrljati papirnatim ubrusom najprije da se masnoća upije, a za čišćenje mrlje koristite i deterdžent za pranje posuđa, kao i sodu bikarbonu.

Mrlje od tinte

Nanesite malu količinu alkohola za čišćenje ili dezinfekcijskog sredstva na mrlju pamučnim štapićem. Tapkajte mrlju, ne trljajte, dok se tinta počne otapati. Isperite hladnom vodom i operite odjeću.

Mrlje od znoja

Napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite pastu na mrlje ispod pazuha i pustite da djeluje 30 minuta. Isperite toplom vodom te operite kao i obično. Ovu mrlju možete oprati i sapunom za uklanjanje mrlje, kao i običnim sapunom za pranje ruku kojeg ćete protrljati na mrlju.

Ako se radi o košulji, osobito oko ovratnika ili područja koje može podnijeti određeni pritisak, upotrijebite četkicu za zube i kružnim pokretima istrljajte mrlju. Ako radite s manje izdržljivim materijalom, umjesto toga, možete upotrijebiti vlažnu mokru bijelu krpu. Trebat će neko vrijeme dok ne vidite napredak, ali budite uporni. Na kraju će se mrlja početi podizati. Isperite hladnom vodom i po potrebi ponovno nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja.

Foto: Edward Berthelot/Stringer via Getty Images Entertainment, Copenhagen Fashion Week SS23