Kako smanjiti znojenje?

by | 6 lipnja, 2012

Ukoliko imate problema sa znojenjem, znate da vam u većini situacija to izaziva neprijatnosti. Posebno je problem znojenja izražen kod osoba koje dosta vježbaju.

 

Znoj sam po sebi nema miris, ali potiče rast bakterija koje se prirodno pojavljuju na vašoj koži. Ova bakterija razgrađuje znoj i oslobađa masne kiseline, koje stvaraju neugodan miris. Međutim, uz pomoć nekoliko savjeta možete umanjiti znojenje. Pogledajte neke od njih.

NOSITE UGODNU ODEĆU
Nosite ugodnu odjeću izrađenu od prirodnog materijala, kao što je pamuk. Svila je također prirodni materijal, ali znoj može trajno oštetiti ovu osjetljivu tkaninu, tako da ako patite od pretjeranog znojenja izbjegavajte nošenje svile. Prirodne tkanine dopuštaju cirkulaciju zraka. 

ZDRAVA PREHRANA I VJEŽBANJE
Vježbe mogu poboljšati ukupnu cirkulaciju u vašem tijelu što utječe na hlađenje i da vaše tijelo duže ostane "hladno“. Masti utječu na povećanje unutrašnje tjelesne temperature, pa se pobrinite da redovno vježbate i da jedete uravnoteženu zdravu hranu, s puno sviježeg voća i povrća. 

IZBEGAVAJTE STIMULATIVNA PIĆA
Kofein, alkohol i energetska pića stimuliraju nervni sustav i mogu izazvati pojačano znojenje. Pokušajte što manje koristiti energetska pića, i pijte najviše dvije šalice kave ili čaja dnevno.

PIJTE PUNO VODE
Prema riječima nutricionista jedna litra vode ide na 25 kg. Stoga izračunajte koliko biste vi trebali biti vode dnevno s obzirom na važu kilažu.

OPUSTITE SE
Anksioznost može izazvati znojenje pa razmislite da počnete prakticirati tehnike opuštanja poput joge. Poradite na poboljšanju svog samopoštovanja tako da se ne brinite zbog nepotrebnih stvari. 

KORISTITE DJEČIJI PUDER
Prekomijerno znojenje može izazvati peckanje i bol, pa na osjetljiva područja poslije tuširanja nenesite dječiji puder u prahu. On će vam pomoći da zadržite kožu glatkom i suhom.

ANTIPERSPIRANTI / DEZODORANSI
Antiperspiranti mogu biti vrlo efikasni u smanjenju znojenja i maskiranju mirisa. Također možete kupiti sprejeve za hlađenje lica. Ukoliko se pretjerano znojite možete kupiti jači antiperspirant koji sadrži aluminijev klorid koji se primjenjuje noću na suhu kožu, pa je efikasniji u blokiranju znojnih žlijezda. Međutim ovakvi preparati koji blokiraju žlijezde nisu dobri za zdravlje.

ŽALFIJA
Za žalfiju se odavno smatra da smanjuje znojenje, tako da možete piti čaj od ove biljke i to dva puta dnevno.

 

Tagovi: