Kako se riješiti nesanice i ostati rashlađeni dok spavate ljeti

by | 25 lipnja, 2020

Kako nam je stiglo ljeto, tako smo lagano pospremili svoje zimske prekrivače, ali večeri postaju sve toplije, a sjećamo se kako je to s jednom nogom van prekrivača, a drugom unutar.

Ujutro se probudimo s nekoliko uboda i nastavak priče znate. I dok tijekom dana uživamo u suncu, navečer ga proklinjemo jer nam muči nesanica i nikako se ne možemo naspavati, posebno ako nemate klima uređaj u stanu. E pa ako ste jedna od tih osoba, donosimo vam 10 načina kako se rashladiti i spremiti za spavanje tijekom vrućih ljetnih večeri.

Plahte

Kako bi spavali bolje, potrebno je obratiti pažnju na materijal plahti i prekrivača. Obavezno mora biti prozračni, poželjno prirodni materijal kao što je pamuk ili lan. Tim ćete materijalima biti najzahvalniji kada dođe onaj najgori val vrućine.

Adaptirajte svoju odjeću za spavanje

Baš kao i za posteljinu, izrazito je bitno kakvu tkaninu nosite dok spavate. Ako ste do sada birali sintetiku jer vam je tijekom zime ugodnije spavati u tome, ipak si priuštite i kvalitetnu ljetnu pidžamu kako bi što ugodnije spavali.

Ventilatori

Iako se čini logično da ventilator okrenete prema sebi, trebali bi ga okrenuti prema prozoru kako bi ispuhivao vrući zrak iz sobe u kojoj spavate. No ako ipak preferirate da ventilator puše direktno na vas, ispod njega stavite zdjelu s ledom kako bi se zrak dodatno rashladio. Doista djeluje. Ako vam ni to ne pomaže, nabavite dva ventilatora koji će vam pomoći.

Termofor s vodom

Termofor koji inače koristite za ugrijati jajnike tijekom menstruacije, sada iskoristite tako da u njega stavite vode i na nekoliko sati ga stavite u zamrzivač. Kad idete spavati, stavite ledeni termofor pod noge kako bi vas što duže hladio, jer toplina i hladnoća nam dolazi od nogu.

Ugasite sve

Isključite sve vaše elektroničke uređaje 30 minuta prije spavanja kako bi vam se soba stigla ohladiti, a i mozak odmoriti od tehnologije prije nego što idete spavati.

Spavajte sami ili na udaljenosti

Ako ste samac, ovo vam neće biti problem, no ako ste zauzeti, iskomunicirajte s partnerom. Činjenica je da tijela griju više nego bilo kakav prekrivač, pa ne morate baš svaku večer imati maženje u zagrljaju. Ako već ne želite spavati odvojeno, odvojite se u krevetu (osigurajte dovoljno veliki krevet), dajte si prostora i odvojene prekrivače.

Smirite puls

Ako vas vrućina probudi tijekom noći, brza metoda da ponovno zaspite je da stavite ledenu vrećicu na područja gdje inače opipavate puls. To će vam olakšati i smiriti vas dovoljno da ponovno utonete u san.

Rashladite se

Ako ne možete spustiti temperature sobe, vrijeme je da spustite temperaturu svog tijela. Otiđite pod hladan tuš i uskočite u krevet rashlađeni. No, naravno, tijekom dana se također hidratizirajte.