Kako se nositi s ljetnom alergijom?

by | 10 lipnja, 2021
alergije

Šmrcanje i suznate oči možda nisu znak samo prehlade već alergije koja je moguća i u ljetnim mjesecima. Dr. Purvi Parikh, MD, alergolog i imunolog kaže da su ovakve alergije prilično česte i u ljeto jer pelud još uvijek ostaje u zraku. Alergije se zapravo javljaju, pogotovo one sezonske, kada ste izloženi nekoj stranoj tvari (pelud), a vaš imunološki sustav ih prepoznaje kao prijetnju. Kao odgovor na to, tijelo oslobađa određene kemikalije koje mogu izazvati simptome u nosu (alergijski rinitis ili peludna groznica) ili upalu očnih sluznica (alergijski konjunktivitis) – prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Naravno, nisu svi ljudi alergični i ne reagiraju svi isto na pelud iz zraka. Ljudima znaju biti najgori mjeseci tijekom svibnja ili lipnja kada se najviše raspršuje pelud korova iz biljaka, a sve to može se produžiti i na ljetne mjesece. Također, pelud nije jedini potencijalni izvor ljetnih alergija. Postoje i mnogi cjelogodišnji sobni alergeni poput grinja, plijesni, dlaka životinja koji mogu utjecati na vaše zdravlje i narušiti ga. (Pročitajte: Protiv alergije se treba boriti samo savjetima liječnika, a evo i onih najvažnijih)

Čak i ako vaši simptomi alergije nisu toliko veliki, bilo bi dobro da svejedno o njima porazgovarate sa svojim liječnikom kako bi se na pravi način liječila alergija i kako biste sami sebi pomogli.

Ako već unaprijed znate da svake godine imate alergijske probleme, reagirajte na vrijeme prije nego se simptomi pojačaju.  Pripazite u koje vrijeme boravite vani, a da biste simptome sveli na najmanju moguću mjeru izbjegavajte trčanje na otvorenom i otvaranje prozora rano ujutro.

Utjecaj okoliš u ovakvim je slučajevima ključan pa smanjite kontakt s alergenima koliko god možete.

FOTO: Alexandr Podvalny from Pexels