Kako se izboriti s potrebom za slatkim nakon obroka?

by | 2 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Konzumiranje slatkiša nakon obroka navika je mnogih, u većini slučajeva stečena u djetinjstvu. Umjesto fiziološke žudnje za šećerom, želja se javlja samo zato što ste navikli da obrok završite nečim slatkim. Riječ je o želji koja se kosi s onime što organizmu zapravo treba.

Za ovu pojavu krivci mogu biti neuravnoteženi obroci, koji dovode do neujednačene razine šećera u krvi. Obrok koji se sastoji od rafinirane hrane koja se brzo probavlja, kao što su bijeli kruh, bijela riža i rafinirane žitarice, povećat će razinu šećera u krvi nakon obroka i uzrokovati potrebu za uzimanjem slatkiša.

Žudnja za šećerom, do koje dolazi nakon obroka, može biti povezana sa serotoninom, koji je povezan s podizanje raspoloženja. Konzumiranje slatkiša uzrokuje porast razine serotonina u mozgu, zbog čega se možete osjećati smirenije i sretnije.

U nekim slučajevima, stroga dijeta koja podrazumijeva isključivanje slatkiša može biti odgovorna za ovu žudnju. Izbjegavanje slatkiša u kojima uživate može izazvati, ali i pojačati žudnju.

Strategije koje nutricionisti koriste mogu pomoći u kontroliranju potrebe za slatkišima.

Ono na čemu bi trebalo raditi je razbijanje navike. U takvim situacijama pričekajte 30 minuta da biste vidjeli hoće li vaša žudnja nestati – prošetajte ili se posvetite kratkom vježbanju. Vježbanje povećava lučenje serotonina, a samim time doprinosi boljem raspoloženju.

Pranje zubi nakon jela također može umanjiti žudnju za slatkišima. Prirodno zadovoljite svoju potrebu za slatkišima tako što ćete u priloge glavnom jelu, kao što je riža, dodati malo suhog voća ili dodati svježeg voća u salatu.

Završite obrok zdravim slatkim desertom

Isprobajte pečenu jabuku sa sušenim trešnjama i javorovim sirupom ili kratko pirjanim voćem.

Jedite uravnotežene obroke

Da biste održali stabilnu razinu šećera u krvi nakon obroka, ugljikohidratima dodajte hranu s niskim glikemijskim indeksom koja se sporo probavlja. Hrana s niskim glikemijskim indeksom uključuje smeđu rižu,mladi krumpir, mahunarke i većinu vrsta voća.

Da biste suzbili apetit na duži period nakon obroka, unosite proteine tokom doručka, ručka i večere, poput ribe i mahunarki.

Zasladite doručkom

Istraživanja sugeriraju da konzumiranje slatkog za doručak, kockice čokolade ili kolačića, sprečava žudnju za slatkišima kasnije tijekom dana. Utvrđeno je da je razina serotonina na najvišoj razini ujutro, nakon buđenja. To znači da konzumiranje slatkog uz doručak, kada je nivo serotonina već visok, neće rezultirati istim rastom serotonina. Ako se ne dovodi u vezu s dobrim raspoloženjem, žudnja za slatkišima će kasnije tijekom dana biti smanjena.

Nemojte zabranjivati poslastice

Uključite desert u prehranu jednom tjedno kako biste spriječili osjećaj uskraćenosti. Ako je vaša žudnja za slatkišima uporna, prepustite se ponekad kako biste spriječili da nagon da postane intenzivniji.

S druge strane, nutricionisti smatraju da kozumiranje dodatnog šećera nakon obroka snižava imunitet i povećava rizik od oboljenja, upravo zbog naglog skoka glukoze u krvi. Bolesti poput dijabetesa, pretilosti, bubrežnih i srčanih bolesti – mogu biti posljedica ove navike.

IZVOR: N1.HR