Kako se brinuti za kućne ljubimce tijekom epidemije?

by | 7 travnja, 2020

Naši su kućni ljubimci članovi naše obitelji, stoga je jako bitno i njima olakšati aktualni period te ih zaštiti koliko god možemo. Posljednjih tjedana svjedočimo nehumanom ponašanju zbog kojeg su mnogi kućni ljubimci završili na ulici, stoga je bitno podsjetiti da je ovakvo ponašanje u potpunosti neprihvatljivo. Umjesto ishitrenih odluka, važnije je pratiti i poštivati odluke nadležnih institucija. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je pozvao građane da se pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite te da brigu za svoje kućne ljubimce prilagode propisanim mjerama. Njihove upute objavljene na Službenoj stranici vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu prenosimo u cijelosti.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu poziva građane da se pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite te da brigu za svoje kućne ljubimce prilagode propisanim mjerama. Molimo vlasnike kućnih ljubimaca da ne napuštaju svoje životinje, brinimo se jedni za druge i za svoje ljubimce.

Tijekom šetnje s ljubimcima nemojte se družiti s ostalim vlasnicima, počistite izmet vašega psa te redovito održavajte higijenu ruku. Ako u vašoj blizini poznajete starije osobe koje imaju psa, ponudite im pomoć prilikom šetnje i nabave hrane za ljubimce, uz pridržavanje svih mjera prevencije.

Upozoravamo sve osobe koje su u samoizolaciji da ne vode svoje ljubimce u šetnju te da s njima ne odlaze u trgovine za kućne ljubimce i veterinaru. Savjetujemo svim vlasnicima kućnih ljubimaca koji žive sami da unaprijed dogovore skrb za svoje ljubimce u slučaju da moraju u izolaciju.

Budući da su mnoge ustanove koje pružaju veterinarske usluge, uključujući Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ograničile svoj rad samo za hitne slučajeve, molimo vlasnike kućnih ljubimaca da izbjegavaju rizične situacije i preveniraju zdravstvene probleme. Tijekom šetnje uvijek nadzirite pse i vodite ih na povodniku, ne dopuštajte im da tijekom šetnje konzumiraju hranu, vodu i strane predmete kao ni da dolaze u kontakt s divljim životinjama. Nastojite spriječiti da se taru o vanjske površine i predmete. Nemojte hraniti ljubimce ostacima vaše hrane i hranom za ljude te držite kante za smeće pokrivenima. Koristite zaštitu od vanjskih i unutarnjih nametnika te u dogovoru s veterinarom nastavite davati propisanu terapiju. Preporučujemo da psima, ako je potrebno, nakon šetnje operete šape sapunom i vodom, uz obvezno obilno ispiranje i sušenje ručnikom. Naravno, ne zaboravite i na svoje ruke. Posebno naglašavamo da upotreba različitih sredstava za čišćenje i dezificijensa na psećim šapama može uzrokovati nadražaj i upalu kože, ali i dišne i probavne smetnje, čemu često svjedočimo ovih dana.

Hitna stanja kućnih ljubimaca zbog kojih je nužno potražiti pomoć veterinara su:
– povraćanje i proljev koji traju dulje od 24 sata ili se pojavljuju uz opću slabost
– traume
– poteškoće s disanjem
– naprezanje prilikom mokrenja
– otrovanje
– proširenje i zavrnuće želuca (nadimanje psa, često s neproduktivnim pokušajima povraćanja)
– problemi tijekom porođaja
– epileptični napadaji
– kolaps ili gubitak svijesti
– hitna oftalmološka stanja i jake alergijske reakcije.
Prije odlaska veterinaru molimo da ustanovu kontaktirate telefonski i provjerite na koji je način organizirana skrb za pacijente. Pridržavajte se i pravila ustanove koja se odnose na nove režime dovođenja pacijenata i čekanja na pružanje usluge.

Želite li se informirati o lijekovima koje je dobro imati kod kuće u slučaju manjih zdravstvenih problema kućnih ljubimaca, ovdje možete pronaći savjete koje nam je dala veterinarka Maja Vojnović, a za vas smo pripremili i listu webshopova preko kojih možete naručiti hranu i potrepštine za svoje kućne ljubimce. 

Foto: Pexels