Bojiti kosu prije odlaska na more ili ne?

Vječna ljetna dilema

by | 18 srpnja, 2022

Odabrali ste lokaciju, rezervirali smještaj i kupili novi bikini. Prije odlaska na godišnji odmor, prilikom provjere vaše to-do liste, osigurajte da i vaša frizura bude spremna za sunce i more.

Ljeti se najčešće fokusiramo na zaštitu kože od sunca, pa kosa pada u drugi plan. Dok je kožu potrebno zaštiti u trenutku izlaganja suncu, s kosom je malo drukčije. Za nju je potrebno pobrinuti se – pogotovo ako želite promijeniti boju ili staviti pramenove – par tjedan prije nego spakirate kofere.

Kad i kako obojiti kosu prije ljetovanja

Donosimo nekoliko savjeta kako da vaša kosa na fotografijama s ljetovanja bude zanosna i blistava te kako da sačuvate boju postojanom i po povratku s mora. Ovo su neki pro i contra frizerski savjeti koji će vam pomoći da na najbolji mogući način pripremite kosu za sunce i more.

Nemojte bojiti kosu netom prije odlaska na odmor. Bacanje novca u salonu ili trošenje dragocjenog vremena kod kuće na bojenje kose je gubitak resursa jer će sunce, sol ili klor vjerojatno promijeniti vašu boju.

Obojite kosu 15 dana prije odlaska na ljetovanje. Idealno je napraviti kemijski tretman bojenja ili pramenova dva tjedna ranije, ali ako to više nije opcija, a svakako želite obnoviti boju svoje kose, odaberite bojenje prirodnim ili organskim bojama.

Nemojte koristiti boje u toplim nijansama kada bojite tamnu kosu. Te nijanse imaju tendenciju postati bakrene pa se radije držite hladnih i pepeljastih tonova.

Nemojte se odlučivati na dramatične promjene. Zbog vjetra, sunca, soli i klora boja brzo blijedi, stoga se držite prirodnijih nijansi koje su lakše za održavanje. Odlučite se za suptilnu promjenu boje ili tek nekoliko sitnih pramenova i pustite da sunce učini ostalo. Za veće promjene pričekajte listopad.

Njega kose prije ljetovanja

Što ako ste obojili kosu dan prije odlaska na more

Kako biste spriječili da netom kemijski tretirana kosa postane poput slame i da biste zadržali željeni intenzitet boje, na plaži što rjeđe močite kosu jer morska i klorirana voda isušuju vlasi te se pridržavajte  sljedećih savjeta za njegu kose na moru:

Zaštita
SPF štiti vašu kožu, ali je važan i za zaštitu kose. Koristite proizvode sa zaštitnim faktorom kao što su gel, sprej ili suho ulje svaki dan, čak i kad samo uživate u šetnji po sunčanom, ljetnom danu.

Na bazenu
Plaža nije jedino mjesto gdje je vašoj kosi potrebna zaštita. Klor iz bazena jako isušuje vlasi, pa nakon svakog plivanja obavezno isperite kosu vodom.

Njega
U torbi za plažu uvijek nosite regenerator. Svaki regenerator će dobro doći, ali maska za obnovu kose je još bolji odabir. Bilo da se kupate, sunčate ili uživate u sportovima na vodi, taj će njegujući proizvod održati vašu kosu glatkom, sjajnom i poslušnom.

Pranje
Na moru koristite šampon za obojenu kosu jer ima više hidratantnih sastojaka. Za razliku od uvriježenog mišljenja, ne trebate prati kosu šamponom nakon svakog dana provedenog na plaži. Vaša kosa nije prljava, samo je puna pijeska i soli. Dovoljno ju je isprati vodom, a zatim hidrirati regeneratorom.

Pročitajte: Pozor svim plavušama: Pronašli smo najbolje ljubičaste šampone

 

Foto: Peopleimages/iStock/Getty Images Plus, Pexels/Sule Makaroğlu