NJEGA KOSE: 15 pogrešaka koje valja izbjegavati

by | 3 studenoga, 2016

Pozitivan dojam koji ostavljamo na druge ljude, sastoji se od mnogo čimbenika. Od našega stava, položaja tijela, mimike i gestikulacije do fizičkog izgleda i stila. No, zasigurno je da zdrava i njegovana kosa predstavlja ključ jedinstvenog i atraktivnog dojma. Slijede primjeri nekoliko pogrešaka koje radimo prilikom brige o vlastitoj kosi:

 1. Odabir pogrešnog šampona za kosu

Odabir odgovarajućeg šampona za pranje presudan je čimbenik kada se radi o njezi kose. Kako bi izbjegli neželjene posljedice, uvijek izaberite onaj koji odgovara isključivo vašem tipu kose.

 1. Pranje kose prečesto ili rijetko

Učestalost pranja kose definitivno ovisi o više individualnih faktora, a uglavnom se radi o kvaliteti vode te vrsti kose. Primjerice, za osobe kojima se kosa brže masti, preporuča se pranje kose svaki dan do dva.

 1. Pogrešna primjena šampona

Prije pranja kosu je potrebno prvo počešljati. Prije primjene samog šampona važno je znati koja količina odgovara vašoj kosi, jer pretjerana primjena nije zdrava. Stavite šampon na dlanove te prije nego ga nanesete, protrljajte dlanove da biste stvorili pjenu. Zatim nanesite šampon do korijena kose koristeći se metodom masaže, ali pritom pripazite da ne koristite nokte, već jagodice prstiju, kako ne bi došlo do ogrebotina.. Prilikom ispiranja također se koristite metodom masaže jer je korisna za korijen kose.

 1. Ne zaboravite održavati vlažnost vaše kose

Poznato je da kosa, pod utjecajem okolinskih činitelja, gubi vlažnost, stoga je preporučeno upotrebljavati specijalizirane balzame i maske kako bi kosa ostala njegovana. Balzam možete koristiti istovremeno sa šamponom ili nakon što isperete kosu. Premažite ga preko cijele dužine, ali izbjegavajte trljanje u kožu. S druge strane, maske je dovoljno koristiti jednom tjedno.

 1. Pogrešna temperatura vode

Većina ljudi prilikom pranja kose koristi jako toplu ili vruću vodu. No, ta pogreška dovodi do isušivanja kose te skidanja boje, a kako biste to izbjegli prilikom pranja koristite srednje toplu ili mlaku vodu. Za bolju cirkulaciju i sjajniju kosu preporučuje se hladna voda.

 1. Sušenje kose ručnikom

Nakon pranja, kosu možete lagano osušiti ručnikom od korijena do vrhova, ali nikako vezati ručnik oko glave jer oštećuje folikule kose. Ako ste u žurbi, umjesto ručnika, koristite pamučnu kratku majicu.

 1. Učestalo i agresivno češljanje

Pretjerano i učestalo češljanje može učiniti vašu kosu krhkom, stoga je bitno da se ne češlja neposredno nakon pranja. Pričekajte da se vlasi malo osuše, potom ih odvojite prstima te naposlijetku počešljajte. Koristite češalj širokuh zubaca te započnite s češljanjem vrhova, a zatim se polako usmjerite prema korijenu.

 1. Prečesta uporaba styling proizvoda

Svakodnevnom uporabom sušila ili pegle za kosu te sličnih preparata ugrozit ćete zdravlje vlastite kose, jer se pod utjecajem velike topline kosa suši i gubi vlažnost. No, ukoliko je korištenje tih proizvoda neizbježno, uvijek prethodno nanesite zaštitnu masku ili kremu.

 1. Nepravila uporaba sušila za kosu

Pogrešan način korištenja sušila za kosu također šteti njezinoj kvaliteti. Slijedi nekoliko koraka kojim to možete izbjeći:

Za početak, osušite kosu ručnikom na način koji smo naveli nekoliko redaka iznad. Potom uzmite sušilo za kosu te njegovu njušku prislonite na kosu pod oštrim kutom. U početku, dok je kosa još mokra, na sušilu namjestite veću temperaturu, a potom ju postepeno smanjujte kako ne bi došlo do isušivanja. Završite postupak s nekoliko naleta hladnog zraka.

 1. Nezdrava prehrana

Kada neuravnotežena i nezdrava prehrana postanu svakodnevnica, možemo zaboraviti na zdravu i bujnu kosu. Kako bi kosa bila očuvana, čovjekovom tijelu potrebne su zalihe vitamina i minerala, ali i proteinske hrane životinjskog podrijetla. Osim navedenog, veliki prijatelj naše kose je cink kojeg možemo pronaći u jajima, plodovima mora, avokadu, suhim šljivama i slično, te željezo i kalcij koje nalazimo u ribi, peradi, orasima, pšenici i drugim sličnim proizvodima.

 1. Brinite za svoje zdravlje!

Gubitak kose te njeno brzo propadanje može biti naznaka različitih oboljenja u čovjeka, poput gastrointestinalnog trakta, problema sa štitnjačom i hormonima, stresa, dijabetisa i slično. Kako naš organizam funkcionira tako da je kosa zadnja u nizu za primanje hranjivih tvari, promjene koje uočimo mogu vam signalizirati neke ozbiljnije tegobe.

 1. Ne zaboravite na kape i šešire!

Različite vrste kapa i šešira nude nam dodatnu zaštitu kose. Vunene kape za hladnije dane, lagani šeširi za zaštitu od sunca, specijalne kape namijenjene za korištenje u sauni.. Sve navedeno štiti našu kosu od neizbježnih prirodnih činitelja i trebali bi se nalaziti u svakom ormaru.

 1. Vodite brigu o higijeni češlja

Njega kose podrazumijeva i brigu o proizvodima koje koristimo prilikom njege. Mnogi zanemaruju brigu o češlju, no za pravilno održavanje kose, važno je češalj prati barem jednom tjedno, a stare na vrijeme mijenjati.

 1. Redovito odlazite frizeru

Vrlo je važno da, barem jednom u dva mjeseca, posjetite frizera. Kako biste spriječili lomljenje i dodatno oštećenje, dovoljno je pošišati vrhove kose.

 1. Spavajte sa raspuštenom kosom

Ukoliko je vaša kosa kratka, onda neka ona za vrijeme spavanja bude raspuštena, no ako imate srednje dugu ili dugu, da biste izbjegli petljanje navečer prije odlaska na spavanje, napravite lagane pletenice. Ujutro ćete sami sebi biti zahvalni!

Emma Matković