Kako posložiti financije nakon razvoda?

by | 17 lipnja, 2021
financije nakon razvoda

Prekid braka ili partnerstva jedna je od najtežih odluka koju ljudi moraju donijeti u svom životu. Osim emocionalne strane, takav korak nosi sa sobom i puno drugih stvari, a jedna od njih je i financijska. Nakon razvoda, čeka vas novo razdoblje života na koje se potrebno priviknuti i upravo zato valja posložiti i financije.

Prije važnog koraka kao što je potpisivanje razvoda, svakako porazgovarajte sa stručnjakom koji bi vam mogao pomoći da ipak riješite probleme koje imate. A ako imate djecu, korisno bi bilo da poslušate određena savjetovanja ili radionice koji govore o tome kako djeci što više olakšati sâm proces razvoda i razdoblje nakon njega.

Nakon razvoda, korisno bi bilo da provjerite koje točno stvari i imovina pripadaju vama. Također, provjerite vlasničke listove kako biste zaštitili svoje pravo na imovinu. Mnogi supružnici koriste zajedničke bankovne račune za svoju svakodnevnu potrošnju pa je važno da otvorite vlastite račune nakon razvoda. Pokušajte se dogovoriti oko toga kako ćete dalje rješavati zajedničke izdatke, primjerice što se tiče djece. Bilo kakve daljnje zajedničke račune trebali biste otkazati da ne bi došlo do nekih dugova za koje nećete biti odgovorni. (Pročitajte: Navike kojima ćete poboljšati svoje financijsko stanje i odnos prema novcu)

Za sve savjete svakako se obratite odvjetniku jer će vam on dati najbolji savjet kako i što nakon razvoda kad su u pitanju financije te vas upoznati s vašim zakonskim pravima (i obvezama) i pomoći vam u tome da odlučite što dalje.

FOTO: Karolina Grabowska/Pexels