KAKO POMOĆI DJETETU da ispuni svoje školske obveze?

by | 10 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Roditelji bi zasigurno trebali izbjegavati sve oblike prisile, posebno na početku školovanja. Trebali bi učenje učiniti zabavnim te zajedno s djetetom istražiti kreativne načine, metode i materijale koji mu mogu olakšati proces učenja, tako da nauči učiti s razumijevanjem, a ne samo za dobru ocjenu.

Poznato je da se naš obrazovni sustav doživljava često takvim da od djece očekuje napredak istom brzinom te da sadrži jednake metode podučavanja za sve učenike. Takav sustav može za posljedicu imati to da se dijete osjeća demotivirano ili obeshrabreno, osobito ako se uspoređuje s drugom djecom. S obzirom na činjenicu da dijete stvara sliku o sebi najčešće na temelju uspješnosti u školi, dobro je zapitati se što mi kao roditelji možemo napraviti da umanjimo osjećaj obeshrabrenosti te da postignemo kod svog djeteta to da zavoli školu i učenje.

U tom se nastojanju događa da se roditelji usmjere upravo na ono što je njima samima poteškoća i s čime se ne mogu nositi. Vrlo često djetetov školski uspjeh doživljavaju kao vlastiti. Osim toga, roditelji se usmjeravaju upravo na ono što dijete ne može napraviti na vrijeme, zbog čega zanemare ono što dijete dobro radi i u čemu je uspješno. Fokusiraju se na neuspjeh umjesto da motiviraju dijete na to da ispuni svoje školske obveze tako što će primijetiti da je nešto dobro napravilo ili da primijete način na koji je nešto postiglo. Prilično se često čuje da je dijete dobro ako ima dobre ocjene i to se podrazumijeva. Važno je da roditelji budu oprezni i odvoje ove dvije komponente te ih doživljavaju zasebno jer dijete je puno više od samog školskog uspjeha. Naravno, ne može se očekivati od pojedinog učitelja ili profesora da svakom djetetu pruži individualnu pažnju s obzirom na broj učenika u razredu. Stoga je važno da roditelji preuzmu odgovornost i postanu svjesni koliko imaju važnu ulogu u obrazovnom procesu. Važno je razumjeti koliko mogu pridonijeti tome da dijete postigne zadovoljavajući školski uspjeh i nauči ispunjavati svoje školske obveze, a da pritom u njima i uživa.