Kako naučiti najmlađe da pravilno peru zube?

by | 25 ožujka, 2015

Pranje zuba ne treba predstavlja problem ako tome pristupite na pravi način.

dete1-490x359

Pranje zubića vašeg djeteta nije nikakva znanstvena fantastika, ali ponekad može biti izazov kako za roditelje, tako i za dijete koje se mora početi privikavati na taj novi osjećaj i stjecanje rutine.

Prije nego što dijete dovoljno naraste za veliko za prvo pranje četkicom, prve zubiće uvijek možete premazati dječjom pastom za zube. Također, svaki dan perite zube u prisutnosti djeteta kako bi ono vidjelo da se radi o nečemu što je normalno, pa će s vremenom i samo dobiti želju da vas oponaša i iskusi nešto novo.

Od prvih pranja zubića nemojte očekivati temeljito četkanje, već više privikavanje djeteta na taj strani osjećaj. Odaberite četkicu s mekanim vlaknima i na nju stavite vrlo malu količinu paste za zube. S vremenom će dijete naučiti ispljunuti pastu bez gutanja, a kada to bude naučilo, možete postepeno povećavati količinu paste. Previše progutane paste može izazvati laganu mučninu ili čak pojavu mrlja na zubićima.

Započnite pranje zuba tako da laganim potezom prijeđete preko zubića. Ako je moguće, ponovite potez nekoliko puta sa svake strane. Četkajte djetetove zube dva puta na dan – ujutro prije doručka i uvečer prije spavanja.

Pretvorite pranje zubića u igru. Dijete će vjerojatno željeti proučiti  četkicu za zube i samo isprobati iščetkati ih, što mu naravno morate dopustiti, ali nakon toga ponovo vi uzmite četkicu. Svaki scenarij je moguć, a sve ovisi od samom djetetu. Možda uopće neće htjeti otvoriti usta.

Nažalost, ne postoji univerzalna preporuka na koji način postupiti ako dijete ne želi da pere zubiće. Igra u kojoj plišane igračke, roditelji, bake i djedovi, starija braća i sestre četkaju zube, može pomoći.

Izvor: Life Content
Foto: Thinkstock