Kako uistinu naučiti kontrolirati misli tijekom meditacije?

by | 18 svibnja, 2020

Meditacije znaju doista biti jako zahtjevne kad je u pitanju zadržavanje fokusa i isključivanje od buke i svega što nas okružuje.

Misli nam počinju lutati na sve strane i teško ih kontroliramo. Prirodno je da je čovjek znatiželjan i da će se omesti na bilo kakve vanjske podražaje, a meditacija nam daje priliku da vidimo što nam misli rade kada obraćamo pažnju na njih. No budite nježni prema sebi i pokušajte se igrati. Vaša meditacija ne mora biti potpuno stroga, može biti spontana i fleksibilna. Kad vam misao dođe u glavu, provedite neko vrijeme s njom, okružite je. Ako je nešto važno, napravite si bilješku u glavi da se želite vratiti na tu misao, a ako nije važno, jednostavno ju označite nevažnom i pustite je. Nakon što je pustite, vratite pažnju na vaše disanje. Vrlo je važno da ste nježni prema sebi jer i sami znate da nam sve što vježbamo s vremenom prelazi u naviku. Treba vam vremena da se fokusirate, kao za sve u životu.

Razmislite kako bi izgledao vaš život da ste nježniji prema sebi i da si oprostite kad pogriješite. Što bi bilo drukčije? Kad vam misli odlutaju, a vi ih na brzinu samo pokušate izbaciti iz svoje glave, kasnije ih se nećete moći prisjetiti i baš zato – obratite pažnju na njih te ih razvrstajte na one bitne i one manje bitne. U nastavku pogledajte video joga majstora koji je također odgovorio na ovo pitanje.

Pet besplatnih online meditacija možete pronaći ovdje, a kakve su zapravo koristi meditacije za naše zdravlje pročitajte ovdje.

Foto: Unsplash