KAKO HLADNO VRIJEME UTJEČE NA NAŠ ORGANIZAM? Otkrijte čega se trebamo paziti

by | 26 prosinca, 2016

Healthy-Diet-490x398

Smanjenjem temperature tijekom zime zdravstveni problemi povezani s vremenom postaju veći. Hladno vrijeme donosi brojne rizike, posebice za osobe starije dobi, navodi dr. gerijatrije Suzanne Salamon, instruktorica na Sveučilištu Harvard.

Donosimo vam nekoliko primjera na koje možete pripaziti ove zime i kako se obraniti od njih.

IMUNOLOŠKI SUSTAV
Tijekom zime provodimo više vremena u zatvorenim prostorima i češće smo u bliskom kontaktu s drugima, kao što su dućani, shopping centri ili restorani. S time dolazi i do lakših širenja zaraza poput gripe, kašlja i prehlade.

KAKO SE ZAŠTITITI?
Cjepivom protiv gripe, stalnim pranjem ruku sapunom i vodom ili korištenjem tekućine za dezinfekciju ruku. Nemojte kašljati ili kihati u dlanove, preporučuje dr. Salamon.

SRCE
Hladno vrijeme djeluje kao vazokonstriktor, što znači da sužava krvne žile. To povećava rizik od srčanog udara.

ŠTO MOŽEMO UČINITI?
Dobro se odjenuti prije izlaska, uključujući kapu, rukavice i topao kaput. Izbjegavati napore na otvorenom koji mogu uznemiriti srce, npr., čišćenje snijega.

KOŽA
Suhi, zimski zrak može usisati vlagu iz naše kože.

KAKO SE ZAŠTITITI?
Svakodnevno zaštitite kožu kremom na bazi ulja kako biste blokirali isparavanje vlage. Tuširajte se mlakom a ne vrućom vodom. Koristite kreme koje će održavati vlagu u vašoj koži.

Vašu kožu štite: grejp, čaša kave na dan, mahune, čaj, mrkva, tuna, brokula, špinat, kokos…

TJELESNA TEMPERATURA
Osobe starije dobi sklone su riziku od hipotermije, gdje unutarnja temperatura tijela padne prenisko. Čak je i dulja prehlada može uzrokovati, navodi dr. Salamon.

ŠTO UČINITI?
Uvijek se ”zabundati” i biti svjestan znakova koji upozoravaju na to da tijelo ne podnosi dobro hladnoću, poput ukočenosti u vratu, rukama ili nogama. Nazovite hitnu pomoć ako sumnjate da vi (ili netko drugi) imate hipotermiju.

S.J.