Kako se možete zdravo hraniti ako ne volite kuhati?

by | 26 siječnja, 2013

Ukoliko spadate u grupu ljudi koji ne vole kuhati, ali ipak brinete o tome što ćete pojesti, evo par prijedloga kako da na brz i jednostavan način pripremite zdrave i ukusne obroke.

1. Jednostavna jela

Ukoliko se ne želite hraniti po fast food restoranima, neophodno je da provedete barem neko vrijeme u kuhinji. Kuhanje se ne mora pretvoriti u višesatno mučenje i pripremanje složenih jela. S par zdravih i hranjivih namirnica možete spremiti neka jednostavna ali i zdrava jela poput salate ili tjestenine.

2. Kvalitetne namirnice

Koristite namirnice vrhunske kvalitete. Namirnice visoke kvalitete imaju bolji okus pa samim time nećete ih morati posebno obraditi kako biste pripremili ukusan obrok. Ukoliko je vaš kućni budžet ograničen, onda jednostavno izaberite par ključnih sastojaka koji će biti vrhunske kvalitete poput dobrog maslinovog ulja.

3. Pripremite veće količine hrane

U početku će vam se učiniti da vam treba više vremena za pripremu veće količine hrane, ali zapravo i nije neka razlika u pripremi jedne ili četiri porcije. Ljepota kuhanja većih količina je u tome što ostatak možete zalediti. Sve što poslije trebate napraviti je da odleđenu porciju podgrijete, dodate neki lagani prilog i imate ukusan i zdrav obrok bez puno mučenja.

4. Podjela dužnosti

Ukoliko živite s cimericom/cimerom ili partnerom, dogovorite se da naizmjenično kuhate. Tako nijedan od vas neće svaki dan provoditi za štednjakom. Još jedno od rješenja je to da onaj koji ide u nabavu taj dan ne kuha. Malo kompromisa nikome neće škoditi!

5. Restorani

Ukoliko baš ne volite kuhati, tu su uvijek restorani domaće kuhane hrane. Možda ovo nije najbolje rješenje za vaš džep, ali svakako je bolje nego da se hranite po pekarnicama ili fast food restoranima.

6. Pronađite pravog partnera

Konačno rješenje za lijene kuhare jest da pronađu pravog partnera. Nije potrebno da taj netko bude profesionalni kuhar, bitno je samo da voli kuhati više od vas. Zauzvrat se pobrinite oko drugih kućnih poslova, a brigu oko kuhanja prepustite njemu/njoj.

Izvor: superžena