Pet ključnih koraka kako da ruže cvjetaju cijelo ljeto

by | 13 lipnja, 2024
kako da ruže cvjetaju cijelo ljeto

Mnogi se pitaju kako postići da ruže cvjetaju cijelo ljeto, a to nije nimalo nedostižno. Čak je i vrlo jednostavno. I vaše ruže mogu procvjetati kao nikada dosad.

“Nije li ruže teško uzgajati?” Ne trebaju li ruže puno njege i održavanja? Nisu li ruže samo za iskusne vrtlare?” Odgovor na sva ta pitanja glasi: “Da bi vaše ruže rasle, uspijevale i cvjetale, samo trebate slijediti neka jednostavna pravila.

Kako postići da ruže cvjetaju cijelo ljeto

Dobro održavan, cvjetajući grm ruže može vaš vrt pretvoriti u rajski vrt. Od njih možete napraviti i živicu ili ih uzgajati pojedinačno. Ruže penjačice, obične ruže, patuljaste ruže… Na raspolaganju imate golemi broj vrsta i različitih boja. Samo se trebate pravilno brinuti za njih, zaštititi ih od štetočina i bolesti.

1. Ruže vole sunce

Prije nego što kupite ružu ili posudite nečiji pelcer, dobro pogledajte svoje dvorište. Nije svaki vrt pogodan za uzgoj ruža, kao ni za druge ukrasne biljke. Kako biste bili sigurni da će ruža dobro rasti u vašem dvorištu, obratite pozornost na količinu sunčeve svjetlosti, vrstu tla i drenažu tla. Prvo, ruže trebaju mjesto s punim suncem ili najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno.

To znači da mjesto koje prima “samo jutarnje sunce” ili “samo poslijepodnevno sunce” još uvijek može podržavati zdravu ružu punu cvijeća. Drugo, razmislite o vrsti tla u kojem je posađena ili je planirate posaditi.

2. Vole i rahlu zemlju

Ako tlo ima visok postotak gline, morat ćete tlo prethodno rahliti dodavanjem treseta i humusa. Ako je tlo pjeskovito ili ispunjeno šljunkom i kamenjem, razmislite o dodavanju komposta ili mješavine za vanjske posude kako biste osigurali više hranjivih tvari i strukture.

3. Pazite kako ih zalijevate

Treće, ruže trebaju mjesto koje je dobro drenirano jer njihovo korijenje ne voli sjediti u vodi. To znači da ćete ih možda morati zalijevati tijekom ljeta, posebno tijekom vrućih dana u kolovozu. Dakle, odaberite mjesto za svoje ruže koje je lako dostupno i blizu izvora vode. Pokušajte zalijevati rano ujutro jer će to omogućiti da se lišće i lišće osuše tijekom dana.

 

4. Redovito uklanjajte izrasle pupoljke

Dakle, kako održati da vaše ruže lijepo cvjetaju cijelo ljeto? Obrežite ih! Trebali biste odrezati sve uvele cvjetove. Sve dok dosljedno uklanjate ocvale dijelove, ruža će cvjetati cijelo ljeto.

5. Redovito ih dohranjujte

Ako želite da vaše ruže lijepo cvjetaju, morate im osigurati dovoljno hranjivih tvari. U tom slučaju imat ćete lijepe, velike cvjetove, a listovi će biti sjajni i zeleni.

Pročitajte: 5 europskih city break destinacija za punjenje baterija 

Foto: Pexels, nukopic iStock/Getty Images Plus via Getty Images