KAKO DA GA PREBOLITE U 6 FAZA?

by | 23 ožujka, 2011
Ne, ne reagirate prenaglašeno i ne ponašate se kao razmaženo dijete. Poslušajte savjete stručnjaka koji će vam pomoći da postepeno prevladate krizni period i da se potpuno “izliječite“!
On vas je prevario ili je jednostavno shvatio da niste jedno za drugo, što već, i… vama se istog trena srušio svijet. Raskid emotivne veze je jedan od najtraumatičnijih događaja u životu, naročito ako ste očekivali da ćete s “dotičnim” osnovati obitelj (ili ste to već učinili). Pitali smo psihologe što sve možete očekivati u periodu oporavka i dobili ohrabrujuće vijesti. Ukratko, bez obzira na fazu u kojoj se nalazite poslije prekida, ne brinite. Postepeno ćete prebroditi sve i na kraju ćete biti OK!
 
1-2 tjedna nakon prekida
FAZA PORICANJA
 
Činjenično stanje Rekao vam je da je gotovo, ali vi ste još uvijek uvjereni da se radi samo o krizi ili privremenom prekidu. Neke se žene nastavljaju normalno ponašati, čak i ne spominju prekid prijateljima i obitelji, jer se nalaze u fazi poricanja. Druge žene se pretvaraju u “progonitelje” svog bivšeg.
Najvjerovatnije ćete… Slati očajničke poruke.
Najvjerovatnije nećete… Prestati se pojavljivati na mjestima na koja on odlazi.
Vaš zvjezdani uzor Sienna Miller Nakon što ju je suprug Jude Law prevario s dadiljom njihove djece, Sienna je otputovala na Maldive, gdje se prepustila uživanju u koktelima i masažama. Volimo zamišljati scenu kako razgovara sa preljubnikom: “Oprosti? Što si rekao? Prekida se veza… na jahti nema dometa… čekaj, kapetan mi dodaje piće…”
Savjet stručnjaka Promjena okruženja i situacije je dobra ideja. Naravno, Maldivi nisu za svačiji džep, ali vikend kod roditelja ili prijatelja imaće isti učinak. No, prije nego što krenete, ostavite prijateljici svoj mobitel (isključite ga!). Da, ozbiljno to mislimo!
Prekinite svaki kontakt s bivšim Nemojte ga zvati, niti se viđati s njim. Prekid svakog kontakta najbrže će zaliječiti rane. Izbrišite njegovo ime i broj iz telefonskog
imenika, njegovu e-mail adresu, kontakt na facebooku… SVE! Teško je, ali ako to ne napravite, nećete se uspjeti oporaviti. Zapravo, zamislite ga s novom ženom. To će vas trenutno slomiti, ali na duže staze, to je najbolja metoda opstanka.
 
 
2-4 tjedna nakon prekida
FAZA POVLAČENJA
 
Činjenično stanje Prijatelji vas pokušavaju oraspoložiti i motivirati da se počnete baviti nekom novom aktivnošću, ali vi želite samo otići kući i zabiti glavu u jastuk. Niste jedini – statistike pokazuju da je prekid tek svake desete veze obostran, a brojna istraživanja pokazuju da je zdravije pokazati osjećaje nego ih zadržavati za sebe.
Najvjerovatnije ćete… Preskočiti poneko tuširanje i pranje kose (koristit ćete suhi šampon) i obući ćete iste hlače tri dana zaredom.
Najvjerovatnije nećete... Odlaziti na pilates.
Vaš zvjezdani uzor Kylie Minogue Nedugo nakon raskida sa Olivierom Martinezom i oporavka od tumora dojke, australska pjevačica se pojavila na otvaranju izložbe (posvećene njenom stilu odijevanja) optočena dijamantima.
Savjet stručnjaka Iako je tugovanje neizbježno i potrebno, također morate započeti nov život. Ako osjećate potrebu da ostanete kod kuće i slušate tužne pjesme, napravite to. To je vaše pravo i potreba. Međutim, u određenom trenutku morate se fokusirati na pozitivne aspekte vaše osobnosti i života. Možete naizmjenično tugovati i izlaziti u društvu.
Spriječite pojavu depresije Nemojte predugo ostati u “kućnom pritvoru”. Ne prepuštajte stvari slučaju – morate spriječiti pojavu depresije. Ako osjetite da vam se to dešava, ne oklijevajte i zatražite pomoć prijatelja ili stručne osobe.
 
 
6 tjedana nakon prekida
FAZA BIJESA
 
Činjenično stanje Kipite od bijesa! Odjednom vam postaje jasno zbog čega ostavljene žene bacaju partnerovu odjeću kroz prozor ili uništavaju sve njegove poklone.
Najvjerovatnije ćete… Pokupiti svaku i najsitniju stvar koju ste kupili tokom veze i ponijet ćete ih sa sobom.
Najvjerovatnije nećete… Sagledati stvari iz njegove perspektive.
Vaš zvjezdani uzor Cheryl Cole
Naviknuta na showbiznis, Cheryl je ignorirala komentare u tabloidima o njenom razvodu od britanskog nogometaša Ashleyja Colea, nabacila širok osmijeh i pobjednički stav i osvojila srca svih Britanaca. Zar uspjeh nije najbolja osveta? 
Savjet stručnjaka Iako je bijes očekivana reakcija kada vas partner napusti, na duže staze je bolje visoko podignuti glavu i biti bolja osoba. To će vam pružiti osjećaj kontrole. Osim toga, bez obzira na to što vaš partner djeluje ravnodušno, vi ne znate koliko mu je teško. Iako vam osveta djeluje bezazleno, posljedice mogu biti teške i nepopravljive.
Ne pretjerujte u osveti. Na kraju bi vam se vaša djela, koja ste učinili u afektu, mogla vratiti kao bumerang – i to već u idućoj vezi.
 
2-3 mjeseca
nakon prekida
FAZA OTKRIVANJA GUBITKA
 
Činjenično stanje E, da – osjećate se i izgledate kao potpuno nova osoba.
Najvjerovatnije ćete… Zaboraviti da ste uvijek odlično izgledali u uskim haljinama.
Najvjerovatnije nećete… Ostati u okviru vaših materijalnih mogućnosti. 
Vaš zvjezdani uzor Anne Hathaway U miru svoje zatvorske ćelije, prevarant Raffaello Follieri imao je mnogo vremena da razmišlja o transformacijama svoje bivše djevojke – samo nekoliko mjeseci nakon prekida 2008. godine, Anne je ošišala kosu i pojavila se na naslovnoj strani američkog izdanja magazina Vogue.
Savjet stručnjaka Šišanje može izazvati osjećaj kao da ste “odsjekli mrtve krajeve prošlosti”. Osim fizičke transformacije, mnoge žene nakon prekida počinju kupovati garderobu i modne detalje i potpuno mijenjaju stil (da ih ne bi podsjećao na propalu vezu).
Psiholozi se slažu da je transformacija izgleda odličan poticaj za stjecanje samopouzdanja, naročito za žene koje nisu navikle izlaziti bez partnera.
Pritisnite kočnicu! Ne pretjerujte u kupovini. Statistike pokazuju da žene, naročito mlađe, nakon razvoda povećavaju troškove za oko 20 posto.
 
4-6 mjeseci nakon prekida (ili ranije)
FAZA OŽIVLJAVANJA PROŠLOSTI
 
Činjenično stanje Novi tip je označen kao “loša ideja”, ali vas to ne sprječava da spavate sa njim i sanjate o djeci koju ćete mu roditi. Muškarac nakon prekida je obično slika i prilika bivšeg partnera.
Najvjerovatnije ćete… Vjerovati da je budućnost sa takvim tipom jedina prava.
Najvjerovatnije nećete… Shvatiti da je velika razlika u godinama (ili stavovima, ciljevima…) glavna prepreka za sreću.
Vaš zvjezdani uzor Halle Berry Kada su joj se konačno smučile nevjere Erica Beneta, američka oscarovka je započela vezu s jednim od najplaćenijih muških modela Gabrielom Obriem, koji je deset godina mlađi od nje. Par je dobio kćer Nalu, ali kasnije se razišao. 
Savjet stručnjaka Veze u ovoj fazi oporavka od prekida omogućavaju vam da ponovo uživate u sebi i da shvatite da ste (konačno) raskrstili s bivšim. Žene često, doduše podsvjesno, biraju muškarce koji karakterno podsjećaju na njihove bivše, jer im je veza s takvim čovjekom poznata i “programirane” su da misle da je sigurna. Što se tiče razlike u godinama, istraživanja pokazuju da su šanse za uspjeh veće ako su partneri sličnih godina života. 
Zadržite nešto za sebe Ne pokazujte otvoreno da ste gladni ljubavi i pažnje kao pas. Nakon izlaska iz veze, mnogo ste ranjiviji nego što mislite. Zadržite nešto za sebe. Možda ćete odmah naći pravog, ali to se ne događa baš često.
 
 
6-9 mjeseci nakon prekida
FAZA KONAČNOG PRIHVAĆANJA
 
Činjenično stanje Možete sretnete bivšeg, a da vam ne zalupa srce – ili da ga nečim
gađate.
Najvjerovatnije ćete… Slušati “vašu pjesmu” bez suza.
Najvjerovatnije nećete… Željeti da vam bude prijatelj – bar ne još. 
Vaš zvjezdani uzor Cameron Diaz Bili su par četiri godine, ali prekid nije spriječio Cameron i Justina Timberlakea da zajedno rade u nastavcima filma Shreeka, kao i u aktualnoj komediji Zločesta učiteljica. “Dragi smo jedno drugom. On je supertalentiran”, kaže Cameron. 
Savjet stručnjaka Prihvaćanje je dug proces, ali usput ćete doživljavati male pobjede koje će vas motivirati da u tome ustrajete. Očekujte da ćete se dobro osjećati nekoliko dana, ali da će nakon toga uslijediti emotivni pad. Ipak, sigurno će doći trenutak kada danima uopće nećete pomisliti na njega. Osjećaj da ste povratili svoj život, da ste se “izliječili”, pruža enormno zadovoljstvo. 
Ne trudite se sačuvati prijateljstvo s bivšim Psiholozi kažu da je to moguće, ali da iziskuje mnogo truda. Ako je preskid bio jednostran, bilo bi najbolje da podvučete konačnu crtu ispod tog dijela vašeg života. To će vam omogućiti da budete slobodni i neopterećeni kada se pojavi onaj pravi.
 
Foto: Shutterstock, Dreamstime, Sipa
 

 

Tagovi: