Kako da djetetu ne dajete lažna obećanja

by | 6 rujna, 2013

Odgajateljica i autorica Sylvia Rouss napominje kako su djeca velike cjepidlake kada se radi o obećanjima – vaša riječ vaša je obveza. “Prekršite obećanje i izgubit ćete dječje povjerenje”, tvrdi. Slijedi nekoliko uobičajenih obećanja koje roditelji daju i krše ili jednostavno nisu dobra za njihov razvoj:

1. “Obećavam da neće boljeti.”

Bol je subjektivna, pa se skidanje flastera vama čini sitnicom, ali dijete će to možda doživjeti drugačije. Umjesto da kažete kako uopće neće boljeti, recite: “Možda će malo boljeti, ali brzo će biti gotovo”.

2. “Obećavam da ću doći kući prije nego što odeš na spavanje.”

Budite oprezni s obećanjima kada su okolnosti izvan vaše kontrole – poput prometne gužve ili hitnog poslovnog sastanka. Umjesto toga recite: “Obećavam da ću dati sve od sebe da dođem kući što ranije”.

3. “Obećavam da ćeš se sljedeći tjedan moći ići igrati kod prijatelja, ali ne danas.”

Djeca pamte detalje. Ako kažete sljedeći tjedan, držat će se toga. Ponudite realističniju alternativu: “Razgovarat ću s mamom tvog prijatelja i pokušati dogovoriti druženje kad svima bude odgovaralo”.

4. “Obećavam da ću te odvesti na sladoled kada pospremiš svoju sobu.”

Podmićivanjem nećete pomoći djetetu da se nauči samo motivirati. Preskočite obećanje o slatkišima i pomozite da shvati ideju uzroka i posljedica. Pokušajte nešto poput ovoga: “Trebaš pospremiti svoje igračke jer bi netko mogao pasti preko njih”.

5. “Obećavam da ćeš, kad napišeš domaći zadatak, biti najpametnije dijete u razredu.”

Pomozite djetetu da nauči cijeniti vrijednost učenja umjesto da pod svaku cijenu želi biti najbolje. Recite: “Pisanje domaćih zadataka pomoći će ti da narasteš i naučiš”.

6. “Obećavam da će sutra biti bolje.”

Roditelji sve žele bolje za svoju djecu, ali ponekad djeca samo žele da ih poslušate i shvatite njihove osjećaje. Dobar način da to učinite? Recite: “Zvuči kao da si imao težak dan”.

7. “Obećavam da ćemo ići u Aquapark za tvoj rođendan sljedeće godine.”

Vaše dijete želi nešto posebno i vi mu to želite dati, ali veća putovanja zahtijevaju planiranje i budžet. Uključite dijete u proces kako bi imalo bolju predstavu. Pokušajte s: “Mislim da bi Aquapark bio zabavan. Razmislimo o tome kako možemo uštedjeti za putovanje do tamo”.

Izvor: Magazin.hr