Evo zašto je dobro uzeti cink kad smo prehlađeni

by | 2 svibnja, 2020

Cink je mineral neophodan našem organizmu. Jača imuitet i jako brzo nas ‘vraća iz mrtvih’. Klasična prehlada najčešći je razlog izostanka s posla ili iz škole. Iako ne postoji konkretni lijek protiv prehlade, nekoliko je studija pokazalo da cink uvelike ubrzava ozdravljenje. Čak za 40 posto skraćuje trajanje prehlade, piše Npr.org. 

Studija objavljena u časopisu British Journal of Clinical Phamracology pokazala je da 75 miligrama cinka svakodnevno, u vrijeme kada smo prehlađeni, skraćžuje prehladu za otprilikie tri dana te ublažava simptome. Najučinkovitija komponenta iz cinka je cinkov acetat.

Osim što djeluje na prehladu, cink povećava libido i plodnost kod muškaraca te rješava probleme s erekcijom. Također dobro djeluje na kožu te ublažava oštećenja na stanicama nastala oksidativnim stresom.

Deficit cinka se može nadoknaditi i kroz prehranu. Njime obiluju morski plodovi, osobito kamenice. Ima ga i u mesu peradi te crvenom mesu.

Do 70-ih godina prošlog stoljeća nije se znalo da je jedan od ključnih minerala za ljude. Zahvaljujući dr. Ananadi Prasadiju to se promijenilo. Otkrio je da cink ima jak učinak na imunitet.

IZVOR: RTL.HR