Kada će cjepivo protiv koronavirusa biti dostupno u Hrvatskoj?

by | 30 studenoga, 2020

Prema najnovijim informacijama iz SAD-a i Europe, barem dva cjepiva protiv koronavirusa mogla bi uskoro dobiti odobrenje od regulatornih tijela.

Riječ je o AstraZeneca vektorskom cjepivu, te Pfizer i BioNTech glasničkom biotehnološkom cjepivu, s kojima bi Europska unija uskoro mogla potpisati ugovor za nabavu istog. Pitanje koje nas svakako zanima je kad će ono biti dostupno u Hrvatskoj. Iako se na njega još uvijek ne zna točan odgovor, za sada se očekuje kada i u ostatku EU, najvjerojatnije na proljeće i ljeto, no moguće je i da za prioritetne skupine cjepivo bude dostupno već početkom iduće godine. Prije svega, prioritet su zdravstveni radnici, pa ugrožene skupine, kronični i onkološki bolesnici, starija populacija, a nakon toga opća populacija.

Hrvatska bi, po potpisanim ugovorima trebala dobiti 2,7 milijuna doza iako je to ukupna brojka koja će se osigurati u nekoliko navrata. No, većina cjepiva protiv koronavirusa koja se sada ispituju koriste režim od dva doziranja. Logika takvog načina cijepljenja jest dobiti primarnu imunost primitkom prvog cjepiva, a onda se imunost kod druge doze diže na više razine. Slično je i s cjepivima protiv nekih drugih bolesti, primjerice difterije i tetanusa.

Čak i ako primite cjepivo, određenih epidemioloških mjera još ćete se uvijek morati pridržavati jer još uvijek nije sigurno koliko će cjepiva biti učinkovita, a na javnome mjestu nećete ni znati tko se cijepio, ni koliko dugo cjepivo bude pružalo zaštitu.

Foto: Unsplash